Zdravlje žene

Većina žena ovo sigurno radi: Neizbežan faktor rizika koji se povezuje sa nastankom mioma

Jedna studija objavljena 2023. godine pokazala je da ovakav način života značajno utiče na rizik formiranja mioma.

11.09.2024.

12:07

Izvor: superžena

0
Većina žena ovo sigurno radi: Neizbežan faktor rizika koji se povezuje sa nastankom mioma
Svetlana Khutornaia/Shutterstock

Podeli:

Studija objavljena u medicinskom časopisu BMJ Open 2023. godine, koju je sprovela grupa kineskih naučnika, pokazala je da sedenje značajno utiče na zdravlje žena.

Rizik od formiranja mioma naročito pred menopauzu je značajan kod žena koje veći deo dana provode sedeći. Naučnici su prikupiili podatke o 6.623 žene iz kineske provincije Junan, a u pitanju su uglavnom bile žene koje žive na seoskim imanjima.

Miomi ili fibroidi su benigni tumori u materici koji se uglavnom pojavljuju bez simptoma. Uz fibroide nekad mogu da se pojave obilna menstrualna krvarenja i bol. Bitno je naglasiti da fibroidi nisu opasni po život, ali vremenom mogu da izazivaju zdravstvene probleme, piše Medical News Today.

Žene u ovom istraživanu su odgovarale na to kako obično provode slobodno vreme, a potom su pregledane, što je uključivalo i ultrazvučni pregled abodmena kako bi se utvrdilo imaju li miome u materici. Otkriveno je da je 562 učesnica (8,5%) imalo fibroide, a sve žene obuhvaćene istaživanjem bile su starosti 30-55 godina, nisu bile u menopauzi i nisu imale teška mentalna oboljenja.

Zaključak je da žene koje su prijavile šest i više sati dnevno sedenja imaju duplo veće šanse da dobiju fibroide za razliku od žena koje dnevno imaju manje od dva sata aktivnosti koje podrazumevaju sedenje.