Veze i odnosi

Iznenadiće vas istina: Nekoliko stvari o orgazmu koje sigurno niste znali

Možda mislite da o orgazmima znate gotovo sve, ali sigurno postoji još nekoliko nepoznanica.

29.03.2024.

19:00

Izvor: Večernji.hr

1
Iznenadiće vas istina: Nekoliko stvari o orgazmu koje sigurno niste znali
NeonShot/Shutterstock

Podeli:

Nedavno istraživanje australijskog Instituta za zdravlje pokazalo je da su žene koje češće imaju seksualne odnose zdravije i manje obolevaju, a osim toga su energičnije, lakše održavaju dobru formu i psihološko zdravlje. Međutim, postoji još pet stvari o orgazmu koje sigurno niste znali, piše Glamur (Glamour).

Orgazam je vrlo dobar za vaše grudi

Prilikom doživljavanja orgazma telo proizvodi veće količine oksitocina, hormona koji utiče na ponašanje te izaziva osećaj zadovoljstva, nežnosti, privrženost i zaljubljenosti kod partnera. Takozvani 'hormon ljubavi', osim lepih osećanja prema partneru, odlično deluje i na vaše grudi. Naime, kao piše Friski (The Frisky), hormon oksitocin smanjuje nivo kancerogenih materija koje uzrokuju rak dojke. Stoga je zaključak jednostavan – više orgazama osigurava zdrav životni vek vaših grudi.

U trenutku orgazma ne osećate bol

Patite od glavobolje, grčeva ili se oporavljate od povrede? Put prema ublažavanju bola je svemogući orgazam. I u ovom slučaju glavnu ulogu igra hormon oksitocin, koji nakon doživljavanja orgazma osigurava osam do deset minuta bez osećaja bola. Ako nije ni trenutak, ali ni mesto za seks, tešku glavobolju ili zubobolju može vam ublažiti maštanje o seksu.

Orgazam zaustavlja štucanje

Naučnici i dobitnici Nobelove nagrade sasvim su slučajno otkrili neobičan lek za štucanje. Osobi koja puna 72 sata nije mogla prestati da štuca upravo je orgazam oterao dosadno štucanje. Upravo orgazam stimuliše nerv vagus, što na kraju zaustavlja štucanje. A mora se i priznati da je štucanje sigurno poželjnije zaustavljati orgazmom nego ispijanjem vode.

Orgazmi su poput vina

Do seksualnog vrhunca se dolazi u tridesetim godinama, ili možda u četrdesetim, ali šta nakon toga? Vesti su i više nego dobre. Prema rezultatima jednog istraživanja, orgazmi s godinama postaju sve bolji. Rezultati istraživanja pokazali su da se kvalitet i učestalost orgazama povećavaju s godinama. Tako se postotak žena koje tokom seksualnog čina doživljavaju orgazam od 18. do 50. godine povećao za čak deset posto.

Orgazmi su genetski nasledni

Ako teško doživljavajte orgazam, nemojte za to da okrivljujete partnera ili vibrator, jer za to su najverovatnije odgovorni vaši roditelji, odnosno njihovi geni. Kako se navodi, sudeći prema sprovedenoj studiji, ženska sposobnost doživljavanja orgazama u velikoj meri određena je genetikom. Međutim, još nije jasno da li se to odnosi na anatomsko, fiziološko ili pak psihološko nasleđe. Naravno, i drugi faktori kao što su društveni stav prema ženama, vaspitanje i verska pripadnost takođe imaju veliki uticaj u celoj priči. No, na kraju, naučnici su otkrili da su kod 45 posto žena razlike u sposobnosti doživljavanja orgazama biološke, a ne socijalne ili kulturne prirode.