Aktuelno

Njena lepota ne prolazi: Sofija Loren slavi 90. rođendan FOTO

Holivudska diva i italijanska glumica Sofija Loren, koja je očarala svet i lepotom i gracioznošću, 20. septembra je napunila devedeset godina.

20.09.2024.

15:57

Izvor: superžena

0
Njena lepota ne prolazi: Sofija Loren slavi 90. rođendan FOTO
Profimedia

Podeli:

Italijanska glumica, jedna od najlepših žena sveta, sa karijerom dugom više od pola veka, čuvena Sofija Loren, 20. septembra je napunila 90 godina, a jubilarni rođendan proslaviće u petak uveče u Rimu, kako prenose italijanski mediji.

Prema onome što pišu, Sofija Loren će ugasiti svih 90 svećica na torti na privatnoj zabavi koju organizuje u luksuznom hotelu u centru grada. Navodno će biti oko 150 zvanica, njenih prijatelja, kolega i članova porodice, ali i brojnih značajnih ličnosti.

Osim toga, večeras će u hotelu ovim povodom biti svečano otvoren apartman koji će nositi ime Sofija Loren, a za ovu fantastičnu priliku poneće garderobu svog velikog prijatelja Đorđa Armanija.

Profimedia

Pravo ime joj je Sofija Vilani Šikolone. Rođena je 1934. godine kao vanbračno dete u Rimu. Odrasla je bez oca u sirotinjskom kraju Napulja.

Sa 16 godina je uplovila u svet šoubiznisa zbog svoje izražene lepote koja ju je vinula u svet slavnih. Njeno učešće na izboru za Mis otvorilo joj je tada vrata svetskoj karijeri.

Profimedia

Otišla je u Holivud 1957. godine i tamo je napravila svoj proboj komedijom "Houseboat", zajedno sa Kerijem Grantom, koji ju je i zaprosio. Ipak, izabrala je Karla Pontija, koji je bio izuzetno bogat, već je bio oženjen i imao dvoje dece. Iako se sporazumno razveo od Đulijane Fijastri u Meksiku 1957. godine i oženio se Loren, u Italiji razvod nije priznat.

Ponti i Loren su konačno uz Fiastrija uzeli francusko državljanstvo i tu ozakonili svoj razvod i ponovni brak 1966. godine.

Profimedia/ STANLEY KRAMER CO./UNITED ARTISTS

Njena karijera je prvi put krunisana sa 28 godina. Dobila je Oskara za najbolju glumicu u glavnoj ulozi u ratnoj drami, nakon čega je usledila druga za njeno životno delo 1991. godine.

Profimedia

Doživela je dva pobačaja, 1963. i 1967. godine, ali nije gubila nadu. Konsultovala je Huberta de Vatevila, tadašnjeg profesora akušerstva i ginekologije na Univerzitetu u Ženevi. Uspešno ju je lečio nakon što joj je dijagnostikovan nedostatak estrogena.

Prvog sina rodila je carskim rezom 1968. godine, a četiri godine kasnije, profesor joj je pomogao da donese na svet i Edoarda.
"Želela sam decu od svoje šesnaeste. Dobila sam Karla sa 34, Edoarda sa 38. Možete zamisliti kako sam patila", izjavila je svojevremeno glumica.

Profimedia

Sofija Loren se pojavila u više od sto filmova. Njena poslednja glavna uloga do danas bila je 2020. godine u filmu "Imaš život ispred sebe", koji je režirao njen sin Edoardo, a njeno poslednje pojavljivanje na velikom platnu do danas bilo je 2021. u filmu "Šta bi Sofija Loren uradila?".

Profimedia / Sefa Karacan / Anadolu Agency

Ni danas ova graciozna Italijanka ne prestaje da fascinira. Napunila je 90 godina i ostala verna sebi, svom stilu i svemu onome što je bila. Decenijama živi u Švajcarskoj, koju naziva svojim domom. Još od 1980-ih je živela u Ženevi zbog lošeg zdravlja njenog supruga, a glavna rezidencija postala joj je 1981. godine.  

Profimedia