Praktični saveti

Ova 3 uređaja nikad ne bi trebalo da isključujete iz struje

Ne trpe svi električni uređaji potpuno gašenje.

23.04.2024.

11:48

Izvor: Jutarnji.hr

4
Ova 3 uređaja nikad ne bi trebalo da isključujete iz struje
Studio113/Shutterstock

Podeli:

Njihove crvene diode jasno pokazuju da struja i dalje teče nakon što su isključeni. To se zove "fantomsko punjenje", piše Fenix magazin.

Međutim, ne mogu svi električni uređaji da izdrže potpuno gašenje, a to može biti zbog raznih stvari. Ponekad zbog načina na koji rade, a ponekad zbog načina na koji su programirani.

Važan je i redosled gašenja. Kako biste izbegli oštećenje, uvek prvo koristite prekidač, pa zatim utikač.

Ova tri električna uređaja nikad ne bi trebalo da isključujete.

1. Štampač

Kada je u pitanju električna energija, kod ink-jet printera nije potrebno isključiti napajanje električnog uređaja. Međutim, postoji pravi problem koji se javlja kada se štampač ne isključi s pomoću dugmeta za uključivanje, nego se isključi iz napajanja. Kada je uključen, spreman je za ispis i ne miruje. Ako se utikač izvuče, zaustavlja se proces bez gašenja, kao što bi bilo s uobičajenim gašenjem. Ovo je slično resetovanju. To znači da se inkjet štampač potpuno ponovo pokreće i pretpostavlja da se ispisna glava nije koristila duže vreme. Dakle, čisti i koristi puno tinte.

2. Ruter

Pristup Internetu u svakom trenutku prednost je uvek uključenih FRITZ!Boxova, Speedport uređaja itd. Možda bi se isplatilo da noću isključite VLAN usmerivač, ali samo ako na njega nisu povezani drugi važni uređaji. Ako koristite fiksnu liniju, telefonsku sekretaricu i/ili pametne kućne uređaje, ne bi trebalo da isključite ruter. Tada su nedostupni ili čak uzrokuju probleme kada se uređaj ponovo uključi.

3. OLED televizori

Moderni televizori poput OLED televizora stvaraju buku kada je utikač isključen. To je zbog činjenice da se pikseli automatski ažuriraju u pozadini. Redovno isključivanje iz utičnice bi nepravilno prekinulo ovaj proces i moglo dovesti do oštećenja ili pogoršanja kvaliteta slike.