Roditeljstvo

"Dolaze 3 suđenice"; Evo zašto su bitna prva 3 dana od rođenja deteta VIDEO

Šta se tokom istorije od običaja zadržalo, a o čemu se danas samo priča, više o tome je govorila etnološkinja Jasna Jojić za emisiju "150 minuta", TV Prva.

02.09.2024.

15:47

Izvor: B92.net/TV Prva

2
"Dolaze 3 suđenice"; Evo zašto su bitna prva 3 dana od rođenja deteta VIDEO
Leszek Glasner/Shutterstock

Podeli:

Pečeno pile kad mama izađe iz porodilišta, beba se ne iznosi prvih 40 dana iz kuće, crven konac oko bebine ruke, beba se prvi put kupa vodom u kojoj su se kuvala jaja, samo su neki običaji koji su poznati srpskoj tradiciji. Šta se tokom istorije od običaja zadržalo, a o čemu se danas samo priča, više o tome je govorila etnološkinja Jasna Jojić za emisiju "150 minuta", TV Prva.

"Jaje jeste simbol zdravlja, pre svega i simbol je beskonačnog nita i u mnogim civilizacijama se novorođenče dočekivalo tako, pa i kod nas. To je bio ritual sujevjerja, jer sam porođaj i rođenje bebe je jedna ceremonija dočeka između bića iz jednog sveta u ovozemaljski svet. Mnoga pravila su se poštovala - da bi beba bila zdrava, da bi došla u ovaj svet i da bi se sprečio dolazak svih onih demona za koje se verovalo da postoje. Odatle su svi rituali vezani za postporođajni period", kaže gošća emisije.

"Cela porodica bdi tokom tri noći nad bebom. Majka mora da bude budna i trebalo bi sve vreme da bude upaljeno svetlo. Trebalo bi tokom cele noći da se čuje neki prijatan zvuk".

Etnološkinja Jasna takođe ističe da, prema starim verovanjima, postoje tri "suđenice" koje dolaze po rođenju deteta.

"Najstarija suđenica uvek kad treba nešto da presudi, ona uvek kaže - smrt, ova druga bi to ublažila, pa bi rekla bolest, tek ova treća daje neku nadu da će život biti lep i dugovečan. Zato je mnogo bitno da se ta tri dana odrade ti stari običaji".

Koje još običaje praktikuju Srbi, detaljno poslušajte u video-prilogu:

Izvor: prva