Fitnes i dijeta

Možete da jedete šta hoćete, a nećete se ugojiti – evo i kako

Dobro je poznato da kada želite da skinete višak kilograma, morate da se odreknete određene hrane, ali i količine koju ste nekada konzumirali...

24.08.2024.

10:02

Izvor: Ženski magazin

6
Možete da jedete šta hoćete, a nećete se ugojiti – evo i kako
Ekateryna Zubal/Shutterstock

Podeli:

Dijete nekad nisu ni malo lake, pogotovo ako se veći deo svog života osoba ne hrani onako kako bi trebalo. Samo odricanje može pasti vrlo teško kako fizički, tako i psihički, pa je zato potrebno da se prethodno konsultujete sa lekarom ako se upuštate u neku rigorozniju i ozbiljniju dijetu.

Naravno, gladovanje je zabranjeno! Ipak, postoji jedan trik koji će vam pomoći da svakodnevno jedete sve, a da se ne gojite, pa čak i one namirnice koje vas generalno goje. U pitanju je satnica koju morate pratiti, a koja zahteva da određenu vrstu hrane konzumirate u određeno vreme. Takođe je bitno da ne preterujete, već da pojedete nešto što generalno ne biste smeli, samo da biste sebi olakšali i učinili dijetu prijatnijom.

Kada je najbolje pojesti ugljene hidrate koji najviše goje? Odgovor je ujutru i to sat vremena od ustajanja. Pojedite sendvič ili napravite pastu, a zatim u toku dana nastavite da se konzumirate zdravo. Kada su u pitanju masti, njih je najbolje uneti do 10 časova prepodne kako bi organizam mogao da ih iskoristi u toku dana.

Potrudite se da pre jačih obroka popijete minimum dve čaše vode ili toplu vodu sa limunom koja će pokrenuti metabolizam i ubrzati ga. Takođe ne zaboravite na bilo kakvu fizičku aktivnost i trudite se da pijete što više vode u toku dana.

FOKUSIRAJTE SE NA NAMIRNICE BOGATE HRANLJIVIM MATERIJAMA

Prioritet treba dati namirnicama koje su bogate hranljivim materijama, a siromašne praznim kalorijama, kao što su voće, povrće, nemasni proteini i integralne žitarice. Ove namirnice pružaju esencijalne vitamine i minerale, manje su kalorične, i pomažu vam da se osećate sito i zadovoljno bez prekomernog unosa kalorija.

VEŽBAJTE SVESNO JEDENJE

Obratite pažnju na signale gladi i jedite polako kako biste omogućili svom telu da signalizira kada je sito. Svesno jedenje pomaže vam da više uživate u hrani i sprečava prejedanje. Izbegavajte distrakcije poput televizije ili pametnih telefona tokom obroka kako biste ostali fokusirani na iskustvo jedenja.

KONTROLIŠITE VELIČINE PORCIJA

Čak i kod zdravih namirnica, kontrola porcija je ključna. Koristite manje tanjire i činije kako biste upravljali veličinama porcija i sprečili prejedanje. Ova strategija vam pomaže da uživate u raznovrsnoj hrani bez prekomernog unosa kalorija.

OSTANITE HIDRIRANI

Pijenje dovoljno vode tokom dana pomaže u regulaciji apetita i može sprečiti mešanje žeđi sa glađu. Ponekad naše telo brka žeđ sa glađu, što može dovesti do nepotrebnog grickanja. Ciljajte da pijete vodu pre i tokom obroka kako biste ostali hidrirani i podržali zdravu probavu.

POVEĆAJTE FIZIČKU AKTIVNOST

Redovno vežbanje pomaže u balansiranju kalorija koje unosite sa kalorijama koje sagorevate. Uključite mešavinu kardio vežbi, vežbi snage i fleksibilnosti u svoju rutinu kako biste povećali metabolizam, održali mišićnu masu i podržali ukupno zdravlje. Fizička aktivnost takođe može pomoći u upravljanju težinom i poboljšanju nivoa energije.

Tagovi: