Zdrav duh

Tri načina da se oporavite od života sa toksičnim roditeljima

Kada su toksične osobe u našem životu, zapravo, naši roditelji, opcije, poput prekida odnosa, ponekad nisu realne ili moguće.

11.05.2024.

8:25

Izvor: Index.hr

6
Tri načina da se oporavite od života sa toksičnim roditeljima
fizkes/Shutterstock

Podeli:

U takvim situacijama neophodno je da pronađete adekvatan način komunikaciej sa njima.

Prvi i najvažniji faktor koji odrasla deca toksičnih roditelja moraju da razumeju jeste da mogu da kontrolišu samo svoje ponašanje - nemaju sposobnost da promene ili kontrolišu ponašanja svojih roditelja.

"Prepoznavanje i prihvatanje da je roditelj toksičan i da ne želi da se promeni omogućava vam slobodu da uzmete u obzir svoje potrebe. Imate sposobnost da definišete odnos koji ne trpi negativnost, neprijateljstvo i toksičnost", kaže psihoterapeutkinja Šeri Gaba za "Psychology Today".

Ona je dala i tri saveta kako da se nosite sa situacijama

Postavite granice: "Postavljanje granica ili ograničenja i jasno definisanje šta ćete prihvatiti, a šta nećete  je ključno", tvrdi Gaba. Trebalo bi da budemo jasni u definisanju svojih granica i mogućnosti. Takođe bi trebalo da ograničite kontakt sa svojim roditeljima.

    
Kontrološite lokaciju: "Određivanje mesta sastanka za interakcije sa toksičnim roditeljem, takođe, je način da se ograniče problematična ponašanja. Sastanak na javnom mestu omogućava vam da odete ukoliko ne poštuju vaše granice, a takođe stvara neutralno mesto gde je manja verovatnoća da ćete upasti u stare obrasce ponašanja - što je čest problem ako se sastajete u porodičnom domu", ističe psihoterapeutkinja.

Brinite o sebi: "Budite dobri prema sebi. Ne morate svaki praznik ili poseban događaj da provodite sa svojim roditeljima", savetuje Gaba. Umesto toga, družite se sa ljudima koji su pozitivni i zbog kojih se osećate bolje.