Zdravlje žene

Porođaj u vodi je siguran i za majku i za bebu – ako su ispunjeni ovi uslovi

Porođaj u vodi ne povećava rizik od komplikacija za majku ili bebu, pokazuje istraživanje britanske Nacionalne zdravstvene službe.

12.06.2024.

12:57

Izvor: Index.hr

0
Porođaj u vodi je siguran i za majku i za bebu –  ako su ispunjeni ovi uslovi
Ink Drop/Shutterstock

Podeli:

Studija je analizirala više od 87 hiljada porođaja u vodi u Engleskoj i Velsu, između 2015. i 2022. godine. Istraživači su proučavali stope smrtnosti beba, posledice porođaja na majku, kao i broj novorođenčadi kojima su nakon rođenja bili potrebni antibiotici ili pomoć pri disanju na jedinici intenzivne neonatalne nege.

Prema rezultatima objavljenim u časopisu za opstetriciju i ginekologiju BJOG, pokazalo se da rizici nisu veći kod porođaja u vodi u poređenju sa porođajima van vode.

"Bilo je izveštaja da se bebe mogu ozbiljno razboleti, pa čak i umreti, nakon porođaja u vodi te da je verovatnije da će majke pretrpeti ozbiljnije povrede ili veliki gubitak krvi. Uočili smo da to nije tačno", rekla je Džulija Sanders, profesorka porodništva na Univerzitetu u Kardifu.

Profesor Kris Gejl, neonatolog u Chelsea and Westminster NHS Foundation Trust u Londonu, dodao je: "Mnogi pedijatri i neonatolozi brinu da bi porođaj u vodi mogao nositi dodatne rizike za bebe, ali studija je pronašla uverljive dokaze da za žene s trudnoćom bez komplikacija, ovo nije slučaj".

Shutterstock/HTeam

Od 2003. godine, porođaj u vodi primenjuje se i u Hrvatskoj. Prvi je sproveden u Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka. Prema Hrvatskom društvu za ginekologiju i opstetriciju, porođaj u vodi smanjuje bol te time i potrebu za analgezijom. Smanjuje učestalost rapture međice zbog relaksirajućeg delovanja tople vode na mišićno dno karlice, povećava mogućnost menjanja položaja za vreme rađanja i olakšava disanje. Sve to zajedno dovodi do povećanja zadovoljstva porodilje.

"Za dete znači manji stres zbog manje promene temperature pri dolasku na svet, jer iz plodne vode ne dolazi direktno u relativno hladan vazduh", naveli su.

Kako bi se majka porodila u vodi, mora biti zadovoljeno nekoliko uslova.

"Važno je da se radi o jednoplodnoj terminskoj trudnoći, da je dete u stavu glavicom, da je tok trudnoće uredan i da se radi o zdravoj trudnici. Uz to, testovi na HBV, HCV, HIV i klamidiju kod trudnice moraju biti negativni."

Lekari preporučuju pregled u 37. nedelji trudnoće kako bi utvrdili da li su kriterijumi za porođaj u vodi zadovoljeni te kako bi trudnicu dodatno upoznali s prednostima i eventualnim razlozima zbog kojih porođaj ne bi mogao da se završi u vodi.