Uređenje doma

Zbogom udubljenjima na tepihu: Nestaće pomoću neočekivanog predmeta iz novčanika

Tragovi od nameštaja na tepihu izgledaju ružno, a evo kako ih uz malo truda možete ukloniti.

20.03.2024.

9:35

Izvor: Jutarnji.hr

0
Zbogom udubljenjima na tepihu: Nestaće pomoću neočekivanog predmeta iz novčanika
Sasima/Shutterstock

Podeli:

Ako već neko vreme niste menjali raspored nameštaja u domu, nemojte se iznenaditi ako primetite udubljenja na tepihu kada ga napokon pomerite. Teški predmeti, a naročito noge teškog i masivnog nameštaja, vremenom mogu promeniti oblik tepiha. Čak i mala, udubljenja mogu biti ružna, ali to ne znači da morate kupovati drugu podlogu.

Ako nameštaj nije bio pozicioniran na istom mestu celu deceniju ili više, ova udubljenja obično nisu trajna i mogu se ukloniti uz odgovarajuće znanje i iskustvo. Sve što je potrebno je malo vlage i jedan predmet iz novčanika.

Prvo ostavite nekoliko komadića leda na zahvaćenom području, vlakna tepiha polako će upiti vodu i ponovo se podići. Samo pazite da višak upijete sunđerom ili peškirom. Zatim uzmite kovanicu i protrljajte područje pokretima napred-nazad kako biste pomogli vlaknima da se vrate u prvobitni položaj.

Ako ne želite da ostavljate kockice leda na podu, probajte s peglom na paru. Ukoliko je reč o manjem udubljenju, peglu držite na udaljenosti od 10-ak centimetara kako biste stvorili vlagu, a zatim novčićem protrljajte mesto na tepihu. Ukoliko je udubljenje veće, na njega prvo stavite peškir te ga pritisnite peglom. Pazite, naravno, da ne spalite tepih.

Ubuduće budite oprezni kad postavljate nameštaj na tepih; koristite male podmetače i jastučiće ili svakih nekoliko nedelja pomerite namještaj za centimetar, dva.