Praktični saveti

Da li znate kako se čuva hleb na visokim temperaturama?

Hleb je namirnica koja se u domaćinstvima kupuje svakodnevno. Međutim, sve veća količina hleba završava u otpadu zbog njegovog kratkog roka trajanja.

24.07.2024.

16:58

Izvor: superžena/klix.ba

3
Da li znate kako se čuva hleb na visokim temperaturama?
Master1305/Shutterstock

Podeli:

Kako bi se to sprečilo, neophodno je da znate kako pravilno da skladištite hleb. Sofi Trumen, ekspertkinja za hranu, tvrdi da je najbolje da čuvate hleb u platnenoj torbi tokom vrelih dana.

Kada je hleb izložen vlažnom ili toplom okruženju, dolazi do stvaranja plesni, što predstavlja rizik za osobe s respiratornim problemima i alergijama.

"Zapamtite, ako je hleb sveže napravljen, ne bi trebalo da ga čuvate u hermetički zatvorenoj vrećici, jer ne može da diše. Neophodno je da ga stavite u platnenu torbu ili u korpu za hleb", objasnila je ona.

Sofi ističe da frižider zapravo ubrzava proces stvaranja plesni, zbog procesa retrogradacije koji uzrokuje kristalizaciju molekula skroba na nižim temperaturama.

Bolja opcija od hlađenja jeste zamrzavanje, koje može zadržati svežinu hleba i do nekoliko dana. Pre jela pustite hleb da se odledi, a za hrskavu strukturu podgrejte ga u rerni.