Fitnes i dijeta

Četiri najčešće greške koje pravite kod čučnjeva, zbog njih ne vidite rezultate

Čučnjevi su poput "dubokih farmerki" fitnesa.

27.06.2024.

9:30

Izvor: Ženski magazin

0
Četiri najčešće greške koje pravite kod čučnjeva, zbog njih ne vidite rezultate
baranq/Shutterstock

Podeli:

Predstavljaju klasičnu vežbu koju jednostavno ne možemo da izbegnemo, a koja svakom godinom dobija neko novo unapređenje. Čak postoje i mašine za čučnjeve! Ipak, iako spada u trendi osnovne vežbe, mnoge dame i dalje ne znaju kako se u potpunosti pravilno rade, pa prave greške koje utiču na izgled i sam njihov efekat.

Redovno izvođenje čučnjeva može doprineti jačanju mišića nogu, što poboljšava stabilnost i ravnotežu. Takođe, pomaže u razvoju mišićne mase i poboljšanju tonusa mišića, što je ključno za opštu snagu tela.

Kada se izvode pravilno, čučnjevi mogu pomoći u jačanju kostiju, jer opterećuju kosti donjih ekstremiteta, podstičući njihovu gustinu. To je posebno važno za žene, koje su podložnije gubitku koštane mase tokom starenja.

U nastavku otkrivamo nekoliko ključnih grešaka koje se često nesvesno prave, a čijim izbegavanjem ćete napokon uspeti da osetite pravi efekat čučnjeva.

NE STEŽETE MIŠIĆE DOVOLJNO

Koncentrišući se na donji deo tela, odnosno glueus, kvadriceps i generalno zadnju ložu, možete popraviti vašu formu tokom vremena. “Zapalite” donji deo tela tako što ćete zatezati mišiće i pre nego što počnete da radite čučnjeve. Ovaj trik povećava efekat dela vežbe u kojem se spuštate niže, tako da ćete mnogo pre osetiti sagorevanje, a svaki čučanj će biti efektivniji.

RADITE ČUČNJEVE NAKON KARDIO VEŽBI

Ako je vaš cilj da izgradite veću i jaču zadnjicu, ova greška vas može sabotirati. O čemu se radi? Ako su vaše noge već umorne od trčanja, vožnje bicikla i sličnih kardio vežbi, nećete imati dovoljno energije za vežbe snage pa samim tim nećete videti ni mnogo napredovanja.

NE SPUŠTATE SE DOVOLJNO NISKO

Ukoliko želite da izvučete najviše iz svakog pokreta, onda butine treba da vam budu paralelne sa podom, pa čak i niže pe nego što krenete da se podižete. Na ovaj način ćete brže tonirati noge.

NE PRAVITE ODMOR

Mišićima je potrebno vreme da ozdrave i vrate se u normalu. Bolove osećate jer vežbama kidate mišićna vlakna, zbog čega im je potreban potpun oporavak da biste mogli da nastavite sa vežbanjem.