Roditeljstvo

Gojazna deca imaju veći rizik od razvoja depresije u kasnijem periodu, kaže studija

Deca s visokim indeksom telesne mase (BMI) izložena su većem riziku od depresije, pokazuje novo istraživanje. Kako donosi britanski "Dejli mejl", prekomerna telesna težina u dobi od 12 do 16 godina imala je najveći uticaj na razvoj depresije.

Četvrtak, 07.09.2023.

12:39

Izvor: index.hr, superžena

Gojazna deca imaju veći rizik od razvoja depresije u kasnijem periodu, kaže studija
Foto: Profimedia/MR

Podeli:

Dr Elen Tomson, koja je vodila studiju, izjavila je: "Razumevanje odnosa između mentalnog lošeg zdravlja i težine u adolescenciji ključno je za pružanje pravovremene podrške tamo gde je to potrebno. Ova studija nam direktno pokazuje povezanost između višeg BMI-ja u dobi od 12 godina i naknadnih simptoma depresije u kasnijoj dobi".

Talia Ilej, profesorica razvojne bihevioralne genetike na Kings Koledžu u Londonu, objasnila je da ova studija jasno pokazuje da je rana adolescencija kritična tačka za razvoj simptoma depresije povezanih s debljanjem.

"Mentalno loše zdravlje i sve rastuće gojazno stanje kod dece su velika briga u Velikoj Britaniji. Rad s tinejdžerima u domenu percepcije fizičke lepote je od velike važnosti. Odnosno, mladima treba da se redefiniše pojam fizičke lepote, a osnovni fokus bi trebalo da bude na psihičko stanje deteta. Ove stavke bi mogle da budu korisne u prevenciji depresije", objašnjava Ilej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare