Fitnes i dijeta

Kako da vam vežbanje postane navika?

Često razmišljate kako bi trebalo da vežbate svakodnevno, ali nikako da počnete. Kupili ste opremu, neko je čak i rezervisao termine u teretani ili nekom sportskom centru, ali nikako vam ne ide za rukom da počnete da vežbate.

Ponedeljak, 23.12.2013.

21:43

Izvor: mandarina.rs

Default images

Podeli:

Kako da vam vezbanje postane navika? Evo nekih pravila, odnosno olaksica kako da vam vezbe postanu deo svakodnevice. Prvo sto je neophodno da uradite jeste da odredite vreme kada cete trenirati. Odredite satnicu koja vam najvise odgovara i nikada ne planirajte nista drugo u to vreme. Shvatite to kao neophodnu obavezu koju ne mozete odlagati zbog drugih stvari. Ako imate decu, najbolje je da pocnete da vezbate cim ih posaljete u skolu ili vrtic. Strucnjaci kazu da je najbolje vezbati ujutru, jer tako ubrzavate metabolizam. Sledeca bitna stvar jeste da izaberete aktivnost koja vam najvise prija i koja se najbolje uklapa u vase svakodnevne obaveze. Moze vam se desiti da ce okolina pokusati da vas sabotira, jer ce neki smatrati da vam vezba ne treba, dok ce drugi biti zavidni zato sto uspevate da odvojite vreme da se posvetite sebi i svojim potrebama. Savet je da nikako ne odustanete, odnosno da ne podlegnete uticajima, jer to vreme koje ste odvojili za sebe i svoje zdravlje niko ne moze niti sme da vam uskrati. Nije lako biti istrajan u necemu, pa se ne ustrucavajte da sebe nagradite za sav ulozen napor. Najbolje je da vodite dnevnik vezbanja kako biste pratili svoj napredak i uvek, kada pomislite da nemate dovoljno volje ili vremena za vezbe, pogledajte dvenvik kako biste videli dokle ste stigli i sta ste za to vreme postigli. Kako biste bili uspesni u svojoj istrajnosti, pozeljno je da sebi postavite cilj. Na primer, da cete za toliko i toliko vremena biti u stanju da pretrcite pet kilometara ili da biciklom predjete deset kilometara za pola sata. Usredsredite se na svoje ciljeve i videcete da ce vam se trud isplatiti. Ukoliko ste se odlucili za aktivnosti, poput trcanja ili voznje bicikla, koje ne zahtevaju odlazak u teretanu, napravite listu omiljenih pesama kako biste na taj nacin imali jos jedan podsticaj. Uvek imajte na umu da vam vezbanje pomaze da ostanete zdraviji i vitalniji, a sto je takodje vazno, i veseliji. Izvor: mandarina.rs Foto: koratmember/FreeDigitalPhotos.rs mandarina.rs Cesto razmisljate kako bi trebalo da vezbate svakodnevno, ali nikako da pocnete. Kupili ste opremu, neko je cak i rezervisao termine u teretani ili nekom sportskom centru, ali nikako vam ne ide za rukom da pocnete da vezbate. Cesto razmisljate kako bi trebalo da vezbate svakodnevno, ali nikako da pocnete. Kupili ste opremu, neko je cak i rezervisao termine u teretani ili nekom sportskom centru, ali nikako vam ne ide za rukom da pocnete da vezbate.

Evo nekih pravila, odnosno olakšica kako da vam vežbe postanu deo svakodnevice.

Prvo što je neophodno da uradite jeste da odredite vreme kada ćete trenirati. Odredite satnicu koja vam najviše odgovara i nikada ne planirajte ništa drugo u to vreme. Shvatite to kao neophodnu obavezu koju ne možete odlagati zbog drugih stvari. Ako imate decu, najbolje je da počnete da vežbate čim ih pošaljete u školu ili vrtić. Stručnjaci kažu da je najbolje vežbati ujutru, jer tako ubrzavate metabolizam.

Sledeća bitna stvar jeste da izaberete aktivnost koja vam najviše prija i koja se najbolje uklapa u vaše svakodnevne obaveze.

Može vam se desiti da će okolina pokušati da vas sabotira, jer će neki smatrati da vam vežba ne treba, dok će drugi biti zavidni zato što uspevate da odvojite vreme da se posvetite sebi i svojim potrebama. Savet je da nikako ne odustanete, odnosno da ne podlegnete uticajima, jer to vreme koje ste odvojili za sebe i svoje zdravlje niko ne može niti sme da vam uskrati.

Nije lako biti istrajan u nečemu, pa se ne ustručavajte da sebe nagradite za sav uložen napor. Najbolje je da vodite dnevnik vežbanja kako biste pratili svoj napredak i uvek, kada pomislite da nemate dovoljno volje ili vremena za vežbe, pogledajte dvenvik kako biste videli dokle ste stigli i šta ste za to vreme postigli.

Kako biste bili uspešni u svojoj istrajnosti, poželjno je da sebi postavite cilj. Na primer, da ćete za toliko i toliko vremena biti u stanju da pretrčite pet kilometara ili da biciklom pređete deset kilometara za pola sata. Usredsredite se na svoje ciljeve i videćete da će vam se trud isplatiti.

Ukoliko ste se odlučili za aktivnosti, poput trćanja ili vožnje bicikla, koje ne zahtevaju odlazak u teretanu, napravite listu omiljenih pesama kako biste na taj način imali još jedan podsticaj.

Uvek imajte na umu da vam vežbanje pomaže da ostanete zdraviji i vitalniji, a što je takođe važno, i veseliji.

Izvor: mandarina.rs
Foto: koratmember/FreeDigitalPhotos.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare