Veze i odnosi

Evo zašto muškarci više vole plavuše

Prema mišljenju kanadskog antropologa Petera Forsta, odgovor na pitanje zašto muškarci više vole plavuše leži u dalekoj prošlosti. Naime, pre nekih deset do 25 hiljada godina plava kosa je davala prednost ženama koje su se takmičile za, tada ograničeni resurs – muškarce.

Nedelja, 01.06.2014.

15:01

Izvor: Super žena

Default images

Podeli:

Frost smatra da su plavuše iz ledenog doba imale prednost nad brinetama, jer im je boja kose bila ređa i uočljivija. Vremenom, prirodno plava kosa proširila se na 40 odsto skandinavske i oko dva odsto svetske populacije.

I savremene muškarce privlači plava kosa iz istog razloga kao i njihove pretke – upadljivija je! Naime, ljudsko oko privlači svetlost i retke boje zbog čega se plavuše više ističu nego smeđokose, pa čak i crvenokose.

Osim što je upadljiva, plava kosa se povezuje s mladošću i plodnošću. Pošto boja kose s godinama tamni, čak i prirodne plavuše vremenom potamne. Srećom, danas su farbe za kosu normalna pojava, pa tako 40 odsto žena u SAD farba kosu u neku nijansu plave, dok u Evropi svaka treća žena posvetljuje kosu.

Nedavno istraživanje u Poljskoj pokazalo je da pri procenjivanju izgleda žena starijih od 25 godina, muškarci nesumnjivo više vole plavuše jer im izgledaju mlađe. S druge strane, zapadni mediji plavuše povezuju s glamurom i seksepilom.

Ipak, plava boja kose nije svuda poželjna. U Skandinaviji gde ima najviše plavuša muškarci često tvrde da su im draže smeđokose žene.

Još jedan faktor koji utiče na to koju boju kose muškarci više preferiraju ima veze sa njegovom majkom, odnosno muškarac s tamnokosom majkom najverovatnije će izabrati smeđokosu ženu za dugu vezu.

foto: ...love maegan/flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.