Zdrav duh

Oporavite organizam uz jednostavne tehnike disanja

U vremenu u kojem se cela planeta oseća svezano, a ograničenja se nižu svakog dana, disanje postaje sve popularnija tehnika oslobađanja od stresa i vraćanja u ravnotežu, a u poslednjih godinu dana je postalo i trend.

Četvrtak, 18.11.2021.

20:09

Izvor: cdm.me

Oporavite organizam uz jednostavne tehnike disanja
Foto: Shutterstock/Yolya Ilyasova

Podeli:

Čisti telo

Vežbe disanja utiču na parasimpatičku aktivnost, brzinu i ritam otkucaja srca, fiziološku fleksibilnost i zbog toga su postale jedan od najmoćnijih alata za kontrolisanje stresa. Trening disanja podrazumeva tehniku aktivne meditacije koja koristi dah da očisti telo i nervni sistem od nagomilanih emocija. On olakšava proces diskonektovanja od vlastitog uma i misli, dok istovremeno olakšava uspostavljanje veze sa srcem.

Opuštajući efekti ovakve meditacije ili treninga mogu, naravno, biti i trenutni, ali maksimalna delotvornost se postiže njegovim kumulativnim efektom, odnosno redovnim praktikovanjem. U principu se preporučuje dvadesetak minuta dnevno (idealno ujutro) tokom perioda od dve sedmice.

Smatra se da je najbolje izvoditi ove vežbe neposredno posle buđenja zato što se meditativno stanje lakše postiže dok još uvek niste potpuno razbuđeni i niste započeli redovne dnevne aktivnosti. U svojoj suštini, trening disanja jeste tehnika namenjena smanjenju stresa putem fizičkog opuštanja i umirivanja uma.

Hormon sreće

Vaše plitko disanje mozgu šalje poruku da ste pod nekom pretnjom. Nasuprot tome, kada dišete pravilno i duboko, telo dobija signal da je sve u redu i opušta se.

Generalno, što duže izdišete vazduh nakon dubokog udaha, to se pluća više šire i šalju signal mozgu da nismo ni u kakvoj opasnosti. Vežbe disanja, takođe, utiču i na oslobađanje hormona sreće.

Psihičko zdravlje

Nema potrebe posebno isticati u kojoj meri je godina iza nas bila naporna i kakve je sve posledice ostavila po naše psihičko i fizičko zdravlje. Tehnike opuštanja i samocentriranja danas su potrebnije nego ikad kako biste ostali prisutni u trenutku bez osećaja da ste izgubili kontrolu.

Umirujuća muzika

Sama sesija treninga disanja ili meditacije je obično vođena od strane instruktora, a može biti grupna ili individualna. U nju mogu biti uključeni umirujuća muzika, elementi aromaterapije i drugih tehnika unapređenja zdravlja kao što je reiki. Teoretski, ove vežbe možete raditi i sami ali se, pogotovo početnicima, savetuje da budu vođene.

U toku same sesije mogu se osetiti različiti nadražaji, od onih fizičkih poput treperenja u rukama, promena temperature, blage vrtoglavice i toga da vas podilaze žmarci pa sve do veoma intenzivnih emocionalnih pražnjenja.

Pored toga, lako se može desiti da izgubite pojam o vremenu, što se često događa kod potpunog i dubokog opuštanja. Nakon dvadesetak minuta vežbi disanja, vratićete se dnevnim obavezama razbistrene glave i pojačanog fokusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare