Roditeljstvo

10 stvari koje se događaju u letnjoj trudnoći

Letnje vrućine posebno utiču na trudnice, a evo kakve sve promene čekaju buduće mame u vrelim danima.

25.06.2024.

8:54

Izvor: Missmama/24sata.hr

0
10 stvari koje se događaju u letnjoj trudnoći
Olena Kondratenko/Shutterstock

Podeli:

Kada ste u visokom stadijumu trudnoće leto ne zvuči kao idealno godišnje doba. Dani su lenji, topli i znojni, a vaša beba pritiska mokraćni mehur. Možda ponekad ne stignete na vreme u toalet, ali naravno takve stvari zadržaćete za sebe. Tu je spisak stvari koje će obeležiti vašu letnju trudnoću, možda se i vi prisetite još neke.

1. Tvoja stopala i zglobovi su poput balona

Ne možete da obujete svoje omiljene sandale? Oticanje je uobičajeno u trudnoći, posebno u nogama, stopalima i zglobovima, jer vaše telo zadržava više tečnosti nego inače. Toplo vreme pogoršava ovaj problem, stoga postavite noge u povišen položaj svaki put kada vam se ukaže prilika.

2. Ne možete prestati da se znojite

Sada se znojite čak i na mestima na kojima ranije niste. Iza koljena, iznad dojki, na rukama. O čemu se ovde radi? Znojenje je pojačano, jer je temperatura tela viša u trudnoći, jer dodatni protok krvi pomaže bebi da raste. Tražite što više skrivenih mesta na kojima nema sunca.

3. Često morate da mokrite, ali ne stignete do toaleta na vreme

Hormon relaksin koji luči posteljica priprema vas za porođaj, ali i opušta prednji deo karlice što može voditi do inkontinencije. A to znači da vas sve, od kašlja do smeha, može dovesti do neugodnog momenta. Što je posebno neugodno preko leta kada se nosi laganija i svetlija odeća. Zahvaljujući laganim i prozračnim ulošcima ove situacije više ne moraju biti neprijatne, a vi možete da uživate.

4. Više vam ne odgovara vaša letnja odeća

Letnje vreme idealno je za haljine i kombinezone. Međutim, verovatno zbog stomaka više ne možete obući ništa od prošle sezone. Postoji samo jedno rešenje: kupovina nove odeće. Probajte da kupite haljine u kojima ćete dobro izgledati i koje su udobne.

5. Imate neobične linije na koži

Inače imate lepu zlatnu boju od sunca, međutim to je stvar prošlosti sada kada ste trudnica. Umesto toga na vašem licu i telu pojavile su tamne mrlje koje se pretvaraju u tamne linije. Ovo stanje se zove "trudnička maska", a događa se zbog dodatnih hormona koje telo proizvodi, što uzrokuje povećanje pigmentacije. To stanje može biti pogoršano zbog sunčeve svetlosti, pa je onda bolje da izbjegavate sunčanje.

KaryB/Shutterstock

6. Ne možere da spavate

Ne samo da ne možete pronaći ugodan položaj za spavanje, nego je još jako vruće. Letnji vrući dani pretvaraju se u tople noći i sve što možete je da ležite budni i pokušavate da se odmorite. Sve je to možda iritantnije, jer vaš partner mirno spava pored vas.

7. "Ratujete" s ljudima zbog klima uređaja

Temperatura vašeg tela je veća i vama je puno toplije nego ljudima oko vas. Što može biti posebno nezgodno ako radite s više ljudi. Vi želite da klima uređaj namestite na najjače, ali ljudima oko vas se to čini potpuno nerazumno. Naravno, vi ćete pobediti, jer ste ipak trudnica.

8. Prestali ste da brijete dlačice na nogama

Vaš stomak je sve veći i veći, pa više ne možete dobro da vidite svoje noge. Što znači da brijanje više ne dolazi u obzir. Naravno, bikini zona je isto tako veliki problem.

9. Vaše butine se neugodno trljaju

Kao da dodatno znojenje u trudnoći nije dovoljno teško, pojavljuje se još jedan problem - trljanje butina. Dodatno znojenje znači da vaša koža nikad nije sasvim suva. Verovatno ćete zbog toga dobiti osip na koži. Pokušate da nosite kratke pantalonice ispod haljina i koristite vazelin kako bi vašoj koži bilo lakše.

10. Vaše alergije su van kontrole

Leto je vreme peludnih alergija, što je samo po sebi noćna mora. Potražite savet od porodičnog lekara kako biste ublažili simptome.