Praktični saveti

Zelena salata će ostati sveža i hrskava i do 30 dana uz ovaj trik

Stručnjaci su otkrili najbolji način da zelena salata ostane sveža duže od mesec dana.

30.06.2024.

14:50

Izvor: 24sata.hr/Lara Krajcar

0
Zelena salata će ostati sveža i hrskava i do 30 dana uz ovaj trik
nblx/Shutterstock

Podeli:

Zelena salata je ključni sastojak za mnoštvo jela, zbog čega ne želite da u frižideru brzo uvene. Postoji jednostavan način da se poboljša dugotrajnost i svežina zelene salate pomoću ključnog trika za skladištenje hrane.

Prvo proverite da li je zelena salata koju kupujete u prodavnici sveža. Pre kupovine proverite da li su listovi hrskavi i čvrsto skupljeni oko srca i pazite na znakove promene boje lišća, venuća ili plesni. Kada se vratite kući iz supermarketa, najbolje mesto za čuvanje zelene salate je fioka frižidera na dnu.

Trik je u skladištenju

Savetuje da pojedine glave ili srca čvrsto zamotate u aluminijumsku foliju.

Imajte na umu da voće poput papaje, breskve i dinje emituje plin etilen koji uzrokuje prebrzo sazrevanje lisnatog povrća, pa ga držite dalje od zelene salate.

Šta je s naseckanom zelenom salatom? Ona će trajati samo nekoliko dana, najviše tri dana, i to samo ako očišćenu salatu smotate u čistu kuhinjsku krpu i pričvrstite je gumicom.

Ako vam salata uvene

Uvenulu salatu možete spasiti "kupkom u ledenoj vodi"; to uključuje potapanje zelene salate u hladnu vodu na najmanje pet minuta, a zatim je osušite tapkanjem.

"Ovo je često dovoljno da se lišće šokom vrati u formu, tako da zelenu salatu možete koristiti za još nekoliko jela", kažu iz Hitchcock Farms.

Čuvanje različitih tipova salate

Zelena salata može preživeti u zamrzivaču i do šest meseci.

"Operite i osušite zelenu salatu, odvojite listove od glavice i zamrznite u hermetički zatvorenim kesicama. Kada se odmrzne, dobro funkcioniše u složencima i kao zamena za spanać - savetuju.

Ajsberg (iceberg) salata, s druge strane, mora biti čvrsto umotana u plastiku, što će joj produžiti životni vek do 12 dana u frižideru. Takođe je ključno ne prati ajsberg salatu pre nego što je spremite u frižider, jer će tako lišće brže uvenuti.