PARALELNO LOZENJE BADNJAKA U CRNOJ GORI

Subota, 06.01.2001.

17:12

Izvor: B92

Default images

Podeli:

PARALELNO LOZENJE BADNJAKA U CRNOJ GORI U crnogorskoj prijestonici Cetinju, u subotu su, povodom pravoslavnog Bozica, istovremeno lozena dva badnjaka - jedan ispred cetinjskog manastira, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i drugi, na trgu Dvorca kralja Nikole, u organizaciji Crnogorske pravoslavne crkve, javlja dopisnik Radija B92, Nebojsa Skenderi. Badnjak su ispred cetinjskog manastira donijeli i zajedno sa Mitropolitom Crnogorsko-primorskim Amfilohijem nalozili predstavnici bajickih bratstava Martinovic i Borilovic, a svoje banjake donijele su i grupe gradjana iz drugih krajeva crne Gore. Ceremoniji lozenja badnjaka prisustvovalo je oko hiljadu gradjana, medju kojima su bili i funkcioneri SNP-a, Narodne stranke i Srpske narodne stranke: Predrag Bulatovic, Zoran Zizic, Dragan Soc, Predrag Popovic, Savo Djurdjevac Budimir Dubak i Bozidar Bojovic. Prisutan je bio i Momcilo Trajkovic, lider Srba na Kosovu. Na trg ispred dvorca kralja Nikole glavni badnjak, pred vise hiljada gradjana, donijeli su predstavnici bratstva Martinovica, iz Bajica, kod Cetinja. Sluzbu Bozju sluzio je mitropolit crnogorski, gospodin Mihailo, sa svjestenstvom, u prisustvu mitropolita Sofijskog Bugarske pravoslavne crkve Jakova, sa vise svjestenika te crkve. Organizatori i jednog i drugog skupa pobrinuli su se i za prigodan svecani kulturno-umjetnicki program. Paralelno nalaganje badnjaka obezbjedjivalo je vise desetina pripadnika MUP-a Crne Gore, koji su se pobrinuli da blagovremeno iskontrolisu najveci broj onih koji su danas na Cetinje dosli iz drugih sredina. U toku dana u crnogorskoj prijestonici nijesu zabiljezeni ozbiljniji incidenti, izuzev tradicionalne upotrebe vatrenog oruzja na oba skupa. Paralelno lozenje badnjaka u Crnoj Gori obavlja se od 1994. godine.

U crnogorskoj prijestonici Cetinju, u subotu su, povodom pravoslavnog Bozica, istovremeno lozena dva badnjaka - jedan ispred cetinjskog manastira, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i drugi, na trgu Dvorca kralja Nikole, u organizaciji Crnogorske pravoslavne crkve, javlja dopisnik Radija B92, Nebojsa Skenderi.

Badnjak su ispred cetinjskog manastira donijeli i zajedno sa Mitropolitom Crnogorsko-primorskim Amfilohijem nalozili predstavnici bajickih bratstava Martinovic i Borilovic, a svoje banjake donijele su i grupe gradjana iz drugih krajeva crne Gore. Ceremoniji lozenja badnjaka prisustvovalo je oko hiljadu gradjana, medju kojima su bili i funkcioneri SNP-a, Narodne stranke i Srpske narodne stranke: Predrag Bulatovic, Zoran Zizic, Dragan Soc, Predrag Popovic, Savo Djurdjevac Budimir Dubak i Bozidar Bojovic. Prisutan je bio i Momcilo Trajkovic, lider Srba na Kosovu.

Na trg ispred dvorca kralja Nikole glavni badnjak, pred vise hiljada gradjana, donijeli su predstavnici bratstva Martinovica, iz Bajica, kod Cetinja. Sluzbu Bozju sluzio je mitropolit crnogorski, gospodin Mihailo, sa svjestenstvom, u prisustvu mitropolita Sofijskog Bugarske pravoslavne crkve Jakova, sa vise svjestenika te crkve.

Organizatori i jednog i drugog skupa pobrinuli su se i za prigodan svecani kulturno-umjetnicki program.

Paralelno nalaganje badnjaka obezbjedjivalo je vise desetina pripadnika MUP-a Crne Gore, koji su se pobrinuli da blagovremeno iskontrolisu najveci broj onih koji su danas na Cetinje dosli iz drugih sredina. U toku dana u crnogorskoj prijestonici nijesu zabiljezeni ozbiljniji incidenti, izuzev tradicionalne upotrebe vatrenog oruzja na oba skupa. Paralelno lozenje badnjaka u Crnoj Gori obavlja se od 1994. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare