Fitnes i dijeta

Verovali ili ne, postoje tri načina na koje vam testenina pomaže da izgubite težinu

Kada je u pitanju gubitak težine, ugljeni hidrati u testenini uglavnom imaju lošu reputaciju.

08.06.2024.

11:00

Izvor: Ženski magazin

5
Verovali ili ne, postoje tri načina na koje vam testenina pomaže da izgubite težinu
Dementieva Iryna/Shutterstock

Podeli:

Ali, zdrava jela od testenina su sasvim druga stvar. U stvari, srodna studija je otkrila da testenina može biti deo zdrave ishrane i zapravo pomoći u gubitku težine.

Mediteranska dijeta je dobro izbalansiran način ishrane i ne demonizuje nijednu grupu hrane. Umesto toga, fokusira se na konzumiranje svake hrane (kao što je testenina) umereno. Zato je to odličan plan ishrane za ljude koji traže održivost u svom izboru ishrane. Dakle, bez obzira da li pokušavate da smršate, da se osećate zdravije ili samo otkrijete nove načine da uživate u svojoj omiljenoj testenini, u nastavku vam predstavljamo 3 saveta kako da uživate u testenini na najzdraviji način.

Ne zaboravite na proteine

Porcija testenine nije posebno kalorična (obično ima oko 250 do 300 kalorija), ali skrob može dovesti do skoka insulina i brzog porasta šećera u krvi. Kada nivo šećera u krvi brzo raste, on ima tendenciju da pada jednako brzo što obično dovodi do žudnje za rafiniranijim ugljenim hidratima.

Dobra vest je da možete smanjiti skokove šećera u krvi i želju za ugljenim hidratima tako što ćete pripremiti testeninu sa malo proteina, masti i vlakana. Proteini treba da popune 1/4 vašeg tanjira. Ako pokušavate da smršate, ovo je veoma važno. Proteini vam mogu pomoći da zadržite više mišića dok gubite masnoću i dovode do sagorevanja više kalorija tokom dana.

Sveža riba, kao što su losos i škampi, takođe obezbeđuje neke esencijalne omega-3 masne kiseline koje jačaju mozak i telo. Ali ako losos, tunjevina, školjke, škampi, pa čak i jastog nisu vaša stvar, onda možete da pređete na nemasnu piletinu.

A ako ste vegan, testenina i mahunarke su jedna od najzdravijih kombinacija koje možete da napravite. Beli pasulj će, na primer, vašem omiljenom jelu dodati vlakna, proteine i kremast ukus, dok će sočivo dodati bogat ukus nalik mesu.

DronG/Shutterstock

Ne plašite se masti

Zdravim mastima je potrebno više vremena za varenje od ugljenih hidrata, zbog čega se duže osećate sitim. „Zdrave masti“ se obično odnose na mononezasićene i polinezasićene masti, koje pomažu u snižavanju LDL holesterola (vrste koja začepljuje arterije) i mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Koristite 1 kašičicu maslinovog ulja i željenu količinu soli, bibera i drugih začina da začinite jelo. Ako pazite na kalorije, samo izmerite maslinovo ulje umesto da ga sipate pravo iz flaše. Jedna kašika maslinovog ulja ima oko 119 kalorija. Ako želite da eksperimentišete, možete dodati avokado u svoju testeninu.

Testenina sa povrćem

Kada razmišljamo o jelima od testenina, povrće mora biti zvezda. Dobro pravilo je da uvek uključite 2-3 porcije povrća svaki put kada kuvate jelo od testenine, koje će napuniti vaš obrok vlaknima.

Većini žena treba 25 grama vlakana dnevno, ali u proseku dobijaju samo 15-22 grama. Muškarcima stručnjaci preporučuju 38 grama vlakana dnevno, ali u proseku unose samo 20-26 grama. Verovatno je to razlog zašto zatvor muči milione ljudi u svakodnevnom životu. Srećom, ljubitelji testenine ne moraju da se okreću dosadnoj salati da bi dobili vlakna koja su im potrebna. Sve što treba da uradite je da u obrok dodate onoliko povrća koliko želite. Nijedno povrće nije bolje od drugog: artičoke, grašak, brokoli i tikvice su super izbor, ali kuvani paradajz, luk i spanać su takođe ukusna kombinacija.