Fitnes i dijeta

Čudo od napitka: Pijte ga svaki dan i gledajte kako kilogrami nestaju

Posebno može poboljšati probavu i rad creva ukoliko ga pijete svakog jutra.

23.07.2024.

19:02

Izvor: 24sata.hr

1
Čudo od napitka: Pijte ga svaki dan i gledajte kako kilogrami nestaju
White bear studio/Shutterstock

Podeli:

Stručnjaci kažu da bi ovaj napitak, ako se pije pre jela, mogao pomoći u mršavljenju. Možete ga napraviti samo za par sekundi, veoma je praktičan.

Deluje tako da produžava osećaj sitosti, sprečava prejedanje i nepotrebno grickanje, te time pomaže u naporima da održavate zdrav način ishrane.

Sve što vam je potrebno jeste čaša vode i kašika čija semenki, a možete dodati krišku limuna za ukus i dodatne zdravstvene koristi.

Čija semenke u ishrani se koriste od vremena Asteka, a navodno je to bila glavna namirnica za preživljavanje ratnika. Obiluju vlaknima i proteinima koji su poznati po unapređivanju zdravlja creva i suzbijanju gladi. Zbog dužeg perioda potrebnog za razgradnju vlakana, ujedno vam pomažu da osećate sitost.

Čaša vode s dodatkom čija semenki 30 minuta pre obroka pomaže u smanjenju unosa i održavanju kontrole porcija.

"Čija semenke mogu sprečiti glad jer im je potrebno duže vreme da se probave. Mogu pomoći u sprečavanju gladi i smanjiti prejedanje", kaže dijetetičarka i nutricionistkinja dr Tara Kolingvud.

Jedna kašika semenki koju dodate u vodu mogla bi vam pomoći da se osećate siti i sprečiti prejedanje. Pijenje vode od čija semenki ujutru posebno može poboljšati probavu i rad creva.

Jedna studija je otkrila da su se osobe koje su za doručak jele 7–14 g čija semenki u jogurtu osećale sitije i jele manje od onih koji su jeli jogurt bez semenki.

Časopis Journal of Medical and Health Sciences objavio je članak u kom je naglašeno da su čija semenke, uz niskokaloričnu dijetu, dovele do "znatnog gubitka težine", piše Ekspres (Express).