Zdravlje žene

Nova studija: Žene u perimenopauzi imaju dvaput veću šansu za bipolarni poremećaj

Žene imaju dvostruko veće šanse da razviju bipolarni poremećaj u perimenopauzi, pokazala je studija.

22.08.2024.

12:34

Izvor: index.hr/superžena

3
Nova studija: Žene u perimenopauzi imaju dvaput veću šansu za bipolarni poremećaj
fizkes/Shutterstock

Podeli:

Šta je perimenopauza?

Perimenopauza je prelazni period koji prethodi menopauzi i počinje par godina pre njenog početka. Manifestuje se promenama u menstrualnom ciklusu, koji može postati povremeno neuredan, te se upravo zbog toga dešava hormonski disbalans.

Menopauza je, s druge strane, period kada prestane menstruacioni ciklus. Tačnije, menopauza počinje onda kada žena nema menstrualni ciklus tokom cele jedne godine.

Studija na 128.294 žene iz Ujedinjenog Kraljevstva, koju su sproveli naučnici s univerziteta u Kardifu u saradnji sa Bipolar UK  i UK Biobank, istraživala je četiri godine oko poslednje menstruacije.

Naučnici su došli do zaključka da se mogućnost za bipolarni poremećaj u tom peridou povećala za 112 odsto, dok se pojava ozbiljnijeg depresivnog poremećaja povećala za 30 posto.

"U svojoj klinici sam otkrila da su neke žene, koje su pre živele živote bez ozbiljnih problema s mentalnim zdravljem, razvile ozbiljne mentalne bolesti u periodu menopauze", rekla je profesorka Arijana di Florio s univerziteta.

"Osećam dužnost prema ženama s kojima radim da im pomognem da razumeju svoje stanje", dodala je.

"Ovo je izuzetno važna studija"

Kler Dolman, ambasadorka Bipolar UK, dodala je: "Ova studija je i te kako važna, jer prvi put na velikom uzorku pokazuje da prelaz u menopauzu ima merljiv uticaj na mentalno zdravlje žena."

Rezultati, objavljeni u časopisu Nature Mental Health, mogli bi da pomognu ženama koje su "do sada bile u mraku", kaže profesorka Di Florio.