Aktuelno

Kraljevsko venčanje o kom bruji Bliski istok: Džil Bajden i Kejt Midlton privukle veliku pažnju

Jordanski prestolonaslednik oženio se u četvrtak uz veliku pompu na blistavoj ceremoniji za koju se čelnici zemlje, koju zapad već dugo podržava kao stabilizirajućeg faktora u nestabilnoj regiji, nadaju da će ojačati lokalne i globalne saveze.

Petak, 02.06.2023.

11:32

Izvor: Jutarnji list

Kraljevsko venčanje o kom bruji Bliski istok: Džil Bajden i Kejt Midlton privukle veliku pažnju
Foto: Profimedia

Podeli:

Dvatesetosmogišnji princ Husein, kog je njegov otac kralj Abdulah imenovao naslednikom 2009., venčao se sa dvadesetdevetogodišnjom saudijskom arhitektom Rajvom Al Saif, čija je porodica povezana s vladajućom dinastijom Saudijske Arabije.

Jordan se oslanja na potporu zapada kako bi ojačao svoje gospodarstvo i jedan je od najvećih svetskih primatelja američke i evropske pomoći po glavi stanovnika.

Promatrači se nadaju da će se venčanjem Jordan takođe približiti regionalnoj sili Saudijskoj Arabiji.

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman, za kojeg se očekivalo da će doći, nije prisustvovao venčanju, rekli su jordanski dužnosnici.

No, za raskošno uređenim stolovima bili su evropski i azijski plemići te uticajni Amerikanci, uključujući prvu damu SAD-a Džil Bajden te britanskog princa i princezu od Velsa, Vilijam i Kejt.

Kralj je 2004. lišio svog mlađeg polubrata Hamzu prestolonasledstva.

Poslednjih godina Husein, koji je obrazovan na američkom Georgetownu i britanskoj Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandshurst, sve više preuzima kraljevske dužnosti u zemlji s jedanaest miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare