Kako otkriti i lečiti najčešće zdravstvene probleme kod žena?

Žene su podložnije problemima koji su povezani sa reproduktivnim zdravljem, migrenom i hormonalnim promenama. Nije uvek slučaj, ali za lečenje je nekada dovoljno uključiti vitamine i minerale pa da se zdravstveno stanje znatno poboljša.

Sreda, 27.12.2023.

11:10

Izvor: B92

Default images
Foto: Jacob Lund/Shutterstock

Podeli:

Pravovremenim reagovanjem organizam se brže oporavlja i nastavlja sa normalnim funkcionisanjem. Sa druge strane, ignorisanje prvih simptoma dovodi potencijalnog razvoja komplikacija i dužeg procesa lečenja što je važno izbeći ako je nekako moguće.

Infertilitet kod žena – kako brže do potomstva?

Brojni faktori utiču na infertilitet kod žena, a borba za potomstvo može trajati godinama. Važno je kontaktirati tim lekara koji će proveriti zdravlje oba partnera i lečiti uzrok dok se radi na podsticanju začeća.

Uzrok steriliteta kod žena se može tražiti u poremećaju hormona, bolesti reproduktivnog organa (jajnika i materice), ali i drugim oboljenjima koja utiču na reproduktivno zdravlje – dijabetes i bolesti štitne žlezde.

Ne postoji jedinstveno rešenje za infertilitet, nekada uspeh donose lekovi i smanjenje stresa, nekada se odabere veštačka oplodnja kao najbolji način dolaska do potomstva. Važno je pripremiti se na dužu borbu koja će na kraju doneti uspeh.

Hormonalni poremećaj kod žena

Poremećaj hormona kod žena je stanje koje se često javlja, jednom ili više puta u toku života, a simptomi mogu biti razni.

Poremećaj sna, psihičke poteškoće, poremećaj ciklusa, kardio-vaskularne tegobe, preterano znojenje, toplotni udari… su samo jedni od simptoma koji se mogu javiti usled poremećaja hormona u telu. Dešava se i da opada kosa, koža gubi elastičnost, može doći do osteoporoze, pada imuniteta, poremećaj u kilaži, promene apetita…

Uzroci hormonalnog disbalansa su različiti pa je važno proveriti rad endokrilnih žlezda i organa koji utiču na proizvodnju hormona.

Uporedo sa tim se adekvatnom terapijom utiče na regulisanje nepravilnih vrednosti, što će odmah pomoći organizmu da organi funkcionišu normalno. Zajedničkim delovanjem na uzrok i na posledicu se najbolje tretiraju ovakve zdravstvene promene kod žena i trajno rešava problem.

Kako izgleda adekvatno lečenje migrene?

Migrena se manifestuje kao jaka glavobolja koja je praćena mučninom, povraćanjem i osetljivošću na svetlo. Prema istraživanjima ovo stanje je i do tri puta češće kod žena nego kod muškaraca, a javlja se u svim uzrastima i sa različitim intenzitetom.

Napad traje različito pa je važno raditi na prevenciji, ali znati i kako izgleda lečenje migrene pa da se u ranoj fazi deluje i spreči njeno jačanje. Masaža, boravak u zamračenoj prostoriji, lekovi protiv bolova su često efikasni u sprečavanju parališućeg bola koji zahteva medicinski tretman.

Pored pravovremenog delovanja, važno je i proveriti zašto se javlja. Neurološki pregledi, stres, hrana i piće, hormonski disbalans, genetska predispozicija, životna sredina… su neki od uzroka, pa lečenje migrene mora da obuhvati i otkrivanje uzroka i njegovo lečenje.

Folna kiselina kao prevencija i deo lečenja brojnih ženskih tegoba

Folna kiselina se preporučuje kao važan element u trudnoći, ali i tokom pripreme tela za drugo stanje. Propisuju ga i tokom lečenja infertiliteta sa ciljem lakšeg začeća regulisanjem nivoa hormona u telu.

Savetuje se uzimanje i kod lečenja svih hormonalnih promena koji utiču na organizam jer folna kiselina reguliše najviše proizvodnju estrogena i progesterona kao hormona koji su ključni za normalno funkcionisanje žena.

Redovnim uzimanjem preventivno se sprečava anemija, ali i depresija, anksioznost i česte promene raspoloženja koji imaju različite uzroke, a sa folnom kiselinom se mogu efikasno tretirati.

Našem organizmu nekada je potrebno jako malo da bi bio u ravnoteži. Najčešće ženske bolesti ne moraju biti dugotrajne ako se na vreme uoče problemi i započne sa lečenjem. Folna kiselina je svakako prijatelj ženskog zdravlja i treba je uzimati i preventivno i tokom najrazličitijih terapija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare