Homoseksualna junakinja u dečjem crtaću: Kako roditelji da se ponašaju? VIDEO

Glavni lik crtanog filma "Kuća sova" 14-godišnja devojčica Luz je homoseksualnog opredeljenja. To je, kako prenose mediji, potvrdila američka filmska kompanija "Volt Dizni".

Sreda, 19.08.2020.

14:33

Izvor: B92

Homoseksualna junakinja u dečjem crtaću: Kako roditelji da se ponašaju? VIDEO
Foto: printscreen/Prva TV

Podeli:

Koje animacije mališani treba da gledaju, kako to utiče na njihovo ponašanje i razvoj, gde i da li roditelji greše?

"Sasvim je sigurno da je ovo trend koji dolazi sa zapada, u smisli liberalizacije homoseksualnosti. Jasno je da se radi o trendovima iz zapadne kulture", kaže Milena Crnatović, školski psiholog.

O opravdanosti je teško govoriti, ali treba vodii računa o tome koliko je sadržaj eksplicitan, kolika su deca koja ga gledaju i da li roditelji kontrolišu sadržaje, smatra ona.

Kako je naglasila, ne možemo da utičemo na to šta će izlaziti na internetu. ako gledamo šta je preporuka struke, deca do 2. godine ne bi trebalo ni da gledaju crtane filmove, a i posle samo od 15-20 minuta, do pola sata.

"Jako je važan uzrast, kada i kako objasniti. naravno, svaki roditelj ima svoje metode. Prosto, neki sadržaj nije za neki uzrast. Detetu treba dati odgovor u skladu sa njegovom zrelošću", naglasila je.

Kakve su sve brige roditelja, najbolje su ilustrovale dve mame.

"Čujemo u prolazu neke psovke, ili vidimo neke snimke koji mi se ne dopadaju, pa pričamo i o tome. Mene mnogo više brine to što deca preživljavaju na internetu, kako se obraćaju jedni prema drugima. Postoji dublji problem, da li je prouzrokovan nezadovoljstvom, situacijom u kući, ili nečim drugim, to je već pitanje za psihologe", rekla je Jasna Marin Dimitrijević, profesorka srpskog jezika.

Sa druge strane, Ivana Slankamenac, mama dvoje dece, smatra da bi joj jako teško bilo da objasni detetu šta je homoseksualnost.

"Uvek mislim da smo mi nekako i deo vaspitanja naših roditelja, i da vremenom vidimo svi da mislimo drugačije od njih. Zato pokušavam, mada to nije uvek moguće u potpunosti, da tu njihovu individualnost održim", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.