Životne priče

Završila je tri fakulteta i vratila se na selo: "Poražavajuće, bila sam preškolovana za njih" VIDEO

Završila je čak tri fakulteta i pre nego što je napunila 30 godina. Umesto da bude ekspert u nekom kabinetu, odlučila je da se vrati na selo Orlovat u Banatu i uzgaja stoku. Više o tome je govorila Tanja Prohaska, preduzetnica i poljoprivrednica za TV Prva.

Četvrtak, 18.01.2024.

12:19

Izvor: Prva/Superžena

Završila je tri fakulteta i vratila se na selo:
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Kako je rekla u jutarnjem programu TV Prva, Tanja nema samo diplome iz Srbije, već i iz Italije, gde je dodatno usavršavala svoje znanje o poljoprivredi.

"Tamo sam završila valorizaciju tipičnih agroprehrambrenih proizvoda i održivi razvoj. Svoje znanje sam pokušala da primenim u Srbiji. Konkurisala sam u Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu prosvete, Ministarstvu nauke, a pored toga, konkurisala sam i u privatnom sektoru. Međutim, što se tiče privatnog sektora, tu sam naišla na problem – bila sam preškolovana, što je bilo poražavajuće za mene", priča ova preduzetnica, te dodaje da nije imala puno uspeha ni u državnom sektoru, jer, kako kaže, nije imala veze.

A kako je došla do sela Orlovat, Tanja s omehom kaže: "Udajom".

"Suprug i njegova porodica tada su imali manju farmu krava, znači od 25 do 30 grla, a danas brojimo 70 i mnogo smo se proširili i to najviše našom željom i radom."

Tanja ističe da ne žali što se vratila u Srbiju, jer je, ipak, dosta vezana za svoju zemlju, a pre svega za svoju porodicu.

"Nikad nisam razmišljala negde da ostanem. I da sam imala priliku do ostanem u Italiji, za to bih se jako teško odlučila, jer sam vezana za Srbiju, za svoju porodicu, tako da mi je bilo bitno da sam tu i da se vratim."

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.