Treći mesec trudnoće

Prošlo je osam nedelja od poslednje menstruacije, ulazite u treći mesec trudnoće, a vaše telo se menja kako bi gajilo i hranilo bebu koja raste.

Kalendar trudnoće | Super žena |
Podeli

Ponašajte se normalno

Ako je trudnoća normalna, ne treba da ležite sve vreme plašeći se da ćete nauditi bebi. Uobičajeno se ponašajte, radite sve fizičke aktivnosti, uključujući dosta šetnje i laganih vežbi - dozvoljene su i poželjne.

Šta se dešava kod vas?

Od spoljašnjih promena raduju one koje vam daju blistav „trudnički sjaj“ i čine da se osećate lepšom nego ikada pre. Grudi postaju punije i nežnije, kukovi vam se zaobljavaju. Međutim, očekujte i stvari koje nisu tako privlačne. Promene na koži kao što je Linea nigra - tamna linija od pubične kosti do pupka, kloazma - tamnija koža na obrazima, oko očiju i nosa. Zbog velike količine hormona dolazi do potamnjivanja bradavica (areola). Hormoni su odgovorni i za to što ste preosetljivi, pa se ljutite ili plačete bez razloga.

Šta je s bebom?

U trećem mesecu trudnoće, od 3 cm i 3 grama koliko ima u 8 nedelji, poraste do 8,5 cm i 30 grama u 12. nedelji.

Oči su prisutne, otvara usta, srce kuca 150 otkucaja u minuti. U stvari, do 10. nedelje, svi vitalni organi su već potpuno formirani. Od tog momenta, ginekolozi vašu bebu više ne zovu 'embrion', nego 'fetus'.

Šta treba da uradite od pregleda?

Od pregleda u ovim nedeljama najvažniji je ekspertski ultrazvučni pregled od 11. do 13. nedelje trudnoće tj. „genetski sonogram prvog trimestra“.

Pregled se sastoji iz sledećih segmenta:

1. Genetski sonogram prvog trimestra

Uočavanje i merenje najvažnijih markera za Daunov sindrom:

  • NT (nuhalna translucenca ili vratno rasvetljenje)
  • NK (nosna kost, najnovije NK u 3D)

U slučaju potrebe, procenjuju se i:

  • DV Arantii (protok kroz mali kr.sud ploda)
  • TP Flow (protok kroz srce ploda)

Adekvatno urađenim genetskim sonogramom, uz analizu iz vaše krvi („dabl“ test), mogućnosti otkrivanja Daunovog sindoma su oko 90-95%.

Ukoliko rezultat tzv. kombinovanog testa (genetski sonogram i “dabl” test) nije dobar, preporučuje se amniocenteza (intervencija kojom se proveravaju hromozomi ploda).

2. Drugi segment ekspertskog pregleda je anatomsko – morfološka analiza, odnosno detaljan pregled anatomije ploda (spoljašnji izgled i građa unutrašnjih organa), uključujući i ranu fetalnu ehokardiografiju (ultrazvuk srca bebe).

Ukoliko se pregled obavlja na 3D/4D ultrazvučnom aparatu, moći ćete da zavirite u svoj stomak i da vidite kako izgleda vaša beba.

Zaključak: Ovako detaljan pregled omogućava najranije dijagnostikovanje anomalija koje se mogu videti u ovom periodu trudnoće.

Pored ultrazvuka i "dabl" testa iz krvi, u ovom periodu, ginekolog će savetovati da uradite biohemijske analize iz krvi i mokraće, koje će pokazati kako funkcionišu vaši glavni organi (jetra, pankreas, bubrezi...), briseve, testiranje na HIV i određivanje krvne grupe i Rh faktora. Potrebno je uraditi kolposkopiju i Papa bris, ukoliko nisu rađeni u poslednjih šest meseci.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analajf“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.