Deveti mesec trudnoće

Toliko ste želeli da ostanete trudni, a sada već priželjkujete da se trudnoća završi. Blizu ste, samo još malo.

Sreda, 31.10.2012.

11:35

Izvor: Super žena

Deveti mesec trudnoće

Podeli:

Deveti mesec trudnoce Sta je sa vama? Opterecenje organizma trudnocom dolazi do punog izrazaja. Secate se da smo pominjali da svaka trudnica povremeno ima kontrakcije, sto je potpuno normalna pojava. Sada su one sve cesce i intenzivnije. Nervoznijim trudnicama je sasvim dovoljno da svaki dan pomisle da je dosao dan D. Tu je jos i mnostvo drugih neprijatnosti zbog kojih trudnoca u ovom periodu bas i nije toliko romanticna: gasovi, nadimanje i opstipacija (o nacinu ishrane u trudnoci pisali smo ranije), hemoroidi (izbegavajte duze sedenje), svrab trbuha zbog rastezanja i susenja koze (unosite dosta tecnosti i koristite hidrantne kreme), nesanica (prihvatite je kao trening za neizbezne besane noci posle porodjaja, ali ipak nadjite nacin da se naspavate), gorusica i ubrzano disanje (materica pritiska zeludac i dijafragmu). Sta je sa vasom bebom? Svi glavni organi su u procesu sazrevanja ili su vec zreli. Beba moze da vidi (okrenuce se ako uperite jako svetlo u stomak) i cuje ( beba jasno razlikuje majcin od ostalih glasova, zato joj stalno pricajte). Verovali ili ne, cak moze i da pamti. Na primer, ukoliko joj pustate odredjenu vrstu muzike dok ste trudni (istrazivaci su koristili Mocarta, probajte i vi), beba ce po rodjenju reagovati na poznatu melodiju. Ponekad vam trbuh ritmicno odskakuje. Nemojte da se zabrinete. To beba trenira disanje, zagrcne se i pocne da stuca. Na 4D ultrazvuku, uz malo srece, mogu se videti razne zanimljive stvari, npr. pokusaji treptanja, zevanja, smejanja ili stavljanja prsta u usta. Na kraju devetog meseca beba je duga oko 47 cm i teska oko 2700 grama, s proporcijama kao na rodjenju. Sta treba uraditi od pregleda? Ultrazvucnim pregledom se utvrdjuje da li beba adekvatno raste i u kakvoj je kondiciji. U okviru lagane pripreme za porodjaj, obavezno treba uraditi briseve vagine. Ukoliko oni otkriju neki rizicni mikroorganizam (npr. beta-hemoliticki streptokok grupe B), bice potrebna ordinirana antibiotska terapija, pre ili u toku porodjaja. Na ovaj nacin, beba prilikom radjanja nece biti u opasnosti od infekcije. Dr sci.med. Vojislav Zivanic Opsta bolnica “Analajf“ Foto: FreeDigitalPhotos.net Super zena Toliko ste zeleli da ostanete trudni, a sada vec prizeljkujete da se trudnoca zavrsi. Blizu ste, samo jos malo. Toliko ste zeleli da ostanete trudni, a sada vec prizeljkujete da se trudnoca zavrsi. Blizu ste, samo jos malo.

Šta je sa vama?

Opterećenje organizma trudnoćom dolazi do punog izražaja. Sećate se da smo pominjali da svaka trudnica povremeno ima kontrakcije, što je potpuno normalna pojava. Sada su one sve češće i intenzivnije. Nervoznijim trudnicama je sasvim dovoljno da svaki dan pomisle da je došao dan D. Tu je još i mnoštvo drugih neprijatnosti zbog kojih trudnoća u ovom periodu baš i nije toliko romantična: gasovi, nadimanje i opstipacija (o načinu ishrane u trudnoći pisali smo ranije), hemoroidi (izbegavajte duže sedenje), svrab trbuha zbog rastezanja i sušenja kože (unosite dosta tečnosti i koristite hidrantne kreme), nesanica (prihvatite je kao trening za neizbežne besane noći posle porođaja, ali ipak nađite način da se naspavate), gorušica i ubrzano disanje (materica pritiska želudac i dijafragmu).

Šta je sa vašom bebom?

Svi glavni organi su u procesu sazrevanja ili su već zreli. Beba može da vidi (okrenuće se ako uperite jako svetlo u stomak) i čuje ( beba jasno razlikuje majčin od ostalih glasova, zato joj stalno pričajte). Verovali ili ne, čak može i da pamti. Na primer, ukoliko joj puštate određenu vrstu muzike dok ste trudni (istraživači su koristili Mocarta, probajte i vi), beba će po rođenju reagovati na poznatu melodiju. Ponekad vam trbuh ritmično odskakuje. Nemojte da se zabrinete. To beba trenira disanje, zagrcne se i počne da štuca. Na 4D ultrazvuku, uz malo sreće, mogu se videti razne zanimljive stvari, npr. pokušaji treptanja, zevanja, smejanja ili stavljanja prsta u usta.

Na kraju devetog meseca beba je duga oko 47 cm i teška oko 2700 grama, s proporcijama kao na rođenju.

Šta treba uraditi od pregleda?

Ultrazvučnim pregledom se utvrđuje da li beba adekvatno raste i u kakvoj je kondiciji.

U okviru lagane pripreme za porođaj, obavezno treba uraditi briseve vagine. Ukoliko oni otkriju neki rizični mikroorganizam (npr. beta-hemolitički streptokok grupe B), biće potrebna ordinirana antibiotska terapija, pre ili u toku porođaja. Na ovaj način, beba prilikom rađanja neće biti u opasnosti od infekcije.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analajf“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare