Uređenje doma

Ove stvari doprinose da se enterijer dodatno zagreva

Određeni izbori pri uređenju vašeg doma mogu da postanu "problemi" tokom leta i visokih temperatura i da doprinesu da se enterijer dodatno zagreva, a tu se ubraja i izbor boja, korišćenje određenih uređaja, ali i neadekvatna izolacija.

Subota, 01.07.2023.

09:56

Izvor: Klikx.ba/N. O.

Ove stvari doprinose da se enterijer dodatno zagreva
Foto: fizkes/shutterstock

Podeli:

Uz visoke dnevne temperature i jako sunce lekari savetuju ljudima da ograniče boravak napolju. Međutim, šta učiniti ukoliko je u vašem domu toplije nego na otvorenom - stručnjaci kažu da bi mogli da postoje određeni problemi koji sprečavaju da se unutrašnjost "ohladi".

Birate pogrešne boje

Kada je u pitanju eksterijer, Goodell David, stručnjak za kuće i osnivač Paints Acrylic za Bestlife.com, savetuje vlasnicima kuća da izbegavaju izbor bilo koje tamne boje.

"One upijaju više toplote od svetlih boja, tako da bi farbanje eksterijera vaše kuće tamnom bojom moglo učiniti da unutra bude toplije", objašnjava on.

Umesto toga, preporučuje se da koristite svetliju ili reflektirajuću boju za spoljni deo vašeg doma - kao što su bele, bež ili sive.

Koristite uređaje koji proizvode toplotu

Mnoge naše svakodnevne kućne aktivnosti generišu mnogo toplote, a to uključuje aktivnosti poput kuvanja, sušenja odeće, pa čak i rada mašine za pranje suđa.

Naravno, niko ne očekuje od vas da prestanete da radite ove stvari samo da bi održali temperaturu doma. Umesto toga, stručnjaci jednostavno predlažu da uređaje koji proizvode toplinu ne koristite u najtoplijim delovima dana - jer to može doprineti već toplom domu.Ova promena može da napravi primetnu razliku u ukupnoj temperaturi vašeg doma.

Propuštate previše sunčeve svetlosti

Većina nas voli da pusti prirodno svetlo u svoj prostor, posebno u dugim letnim danima, ali budite oprezni da ne preterate.

Preterana sunčeva svetlost može da stvori vruće okruženje za vaš dom te se preporučuje korišćenje zavesa i žaluzina za zaštitu od sunca. Kada treba da pustite sunčevu svetlost unutra, neka bude ograničena.

Imate neadekvatnu izolaciju

Još jedna uobičajena greška koja može doprineti dodatnom zagrevanju prostora je loša izolacija, kaže za Bestlife.com Tom Allan, stručnjak za grejnje, vodovod i uređaje koji služi kao generalni direktor Easy Boilersa.

"Kada je izolacija neadekvatna u zidovima, krovu ili prozorima, to omogućava prenos topline u vaš dom tokom vrućeg vremena", kaže.

Da bi to popravili, Allan savetuje vlasnicima kuća da dodaju izolacijski materijal na ova određena mesta - ali pazite da to ne radite sami.

"Dobra je ideja da se posavetujete sa profesionalcem kako biste odredili najbolje opcije izolacije za vaš dom", napominje on.

Postavljate temperaturu prenenisko

Lako je pretpostaviti da će postavljanje temperature na termometru u vašoj kući što je moguće niže učiniti da se brzo rasladi, ali ovo je zapravo velika zabluda. To samo čini da vaš klima uređaj radi teže i duže, povećavajući temperaturu i troškove energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare