Jelena Đoković objasnila razliku između roditeljstva kod nas i u svetu: "Naše nije upotrebljivo"

Da li sam dovoljno dobar roditelj, šta da radim ako dete plače i neće da sluša, da li je bolje biti strog ili popustljiv – samo su neka od mnogobrojnih pitanja koja muče svakog roditelja. O tome šta je svesno roditeljstvo i koliko možemo da unapredimo odnos sa decom govorila je Jelena Đoković, direktorka Fondacije Novak Đoković. Ona je pokušala da objasni osnovna načela ovog učenja.

Petak, 16.09.2022.

09:16

Izvor: prva.rs, superžena

Jelena Đoković objasnila razliku između roditeljstva kod nas i u svetu:
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

U razgovoru za TV Prva, Đokovićeva je prvenstveno pokušala da napravi razliku između tradicionalnog i svesnog roditeljstva. Naime, ona se osvrnula na ustaljenu praksu vaspitavanja dece, u kojoj roditelji putem fizičkog kažnjavanja dece pokušavaju da steknu jedan vid autoriteta. A to je, kako kaže Jelena Đoković, pogrešno.

Jelena Đoković uživo u programu: "Dok je on radio, ja sam ih vaspitavala", "Moja će biti zadnja"

"U srcu svega što radimo je dete. Mi pokušavamo da ga unapredimo, usmerimo na pravi put, te roditelji tu često koriste metode posramljivanja, nagrade i kazne, a nekad ga i telesno kažnjavaju", kaže Jelena Đoković.

Za razliku od tradicionalnog, svesno roditeljstvo u epicentar svih dešavanja stavlja roditelja. Naime, roditelj je taj koji, prvenstveno, treba da odraste, kako bi razumeo potrebe svog deteta.

"Jako je teško da znamo šta je najbolje za naše dete, ako ni mi sami nismo sigurni šta je najbolje za nas", kaže Đokovićeva, te dodaje da bi bilo poželjno da dete pitamo za njegovo mišljenje.

Nije tajna da Jelena Đoković praktikuje poseban način vaspitavanja svoje dece koji je doktorka Šafali Sabari detaljno koncipirala u svojim izlaganjima i panel-diskusijama širom sveta.

"Doktorka Šafali ne daje praktične savete kako da vaspitate decu, u smislu ako dete uradi ovo – roditelj mora da uradi. Ona izbegava da etiketira decu – ona je kreativan, on je tvrdoglav itd."

Kako je dalje objasnila, doktorka ističe da su deca dobra onakva kakva jesu, ali da uvek postoji mesto za njihovo poboljšanje i unapređenje. Samim tim, Jelena je, takođe, objasnila razliku između načina vaspitavanja dece u svetu i kod nas.

"Mogu da vam kažem da su u svetu zastupljena neka znanja i tema roditeljstva se često potencira u društvu. Naše tradicionalne metode vaspitanja dece nisu više upotrebljiva, posebno jer smo okruženi društvenim mrežama", zaključuje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.