Žene masovno operišu stidne usne: Hirurge zabrinjava razlog zbog kojeg to rade

Plastični hirurzi ističu da su zapanjeni brojem žena koje su odlučile da idu na korekciju stidnih usana.

Subota, 28.01.2017.

14:48

Izvor: B92

Žene masovno operišu stidne usne: Hirurge zabrinjava razlog zbog kojeg to rade
Foto: Thinkstock

Podeli:

Više od 95.000 žena širom sveta u 2015. godini se odlučilo na labioplastiku, po podacima Međunarodnog društva estetske plastične hirurgije (ISAPS).

Labioplastika je hirurški zahvat smanjenja malih usana, tkiva oko vaginalnog otvora. To je 19. najpopularniji estetski kirurški zahvat u svetu. Samo nekoliko mesta ispod, sa 50.000 zahvata, nalazi se "vaginalo podmlađivanje", odnosno sužavanje vagine zbog većeg seksualnog užitka.

Rast u tom sektoru zadnjih je godina eksplozivan.

"Studirao sam osamdesetih godina i da ste mi tada rekli da će to poprimiti takve razmere, odgovorio bih vam da niste normalni", rekao je plastični hirurg Renato Salz, predsednik ISAPS-a.

"Žene su sve više opterećene izgledom svojih genitalija, i to sve zbog interneta. Koliko je golih žena, pre interneta, videla neka žena u svom životu? Naravno, da ne mnogo", dodaje hirurg Nolan Karp.

Ali ono što žene, ali i muškarci, vide na internetu ni na koji način ne održava raznovrsnost oblika i veličina ženskih genitalija.

"Ovo je vrlo zabrinjavajuće. Traže se stidnice kao što imaju lutke. Nema stidnih dlačica, sve je ravno, vidi se samo neka vrsta proreza. A u stvarnosti to nije tako", objasnila je ginekolog Doroti Šo.

Po dosadašnjim istraživanjima, dužina malih usana varira od dva do 10 centimetara, a širina od 0,7 do pet centimetara.

S obzirom na takvu raznolikost, kažu naučnici, iznenađujuće je kako su neki plastični hirurzi uvereni da operacijom mogu postići “normalan” izgled ženskih genitalija.

I dok neke žene zbog veličine malih usana stvarno mogu patiti od iritacije kože i boli izazvane trenjem, većina ih to samo koristi kao izgovor, kažu stručnjaci.

Labioplastika nosi i zdravstvene rizike. "Imam mnogo kolega kojima se žene žale na hroničnu bol vagine nakon labioplastike i drugih estetskih zahvata", rekla je Šo i dodala da može doći i do krvarenja, infekcija ali i stvaranja ožiljaka.

Ginekolog Šo je posebno zabrinuta za tinejdžerke koje dolaze na labioplastiku pre nego što je njihov fizički razvoj završen.

"Male usne u adolescentskom dobu postaju istaknutije, ali to se kasnije menja rastom velikih usana. Moramo pronaći način da mladim ženama bolje objasnimo da im se tela još razvijaju, da neće tako izgledati za koju godinu i da si takvim zahvatima nanose trajnu štetu", dodala je.

Šo je zajedno sa kolegama napisala smernice za žensku genitalnu estetsku hirurgiju. U dokumentu se naglašava kako nema dokaza da labioplastika poboljšava seksualno zadovoljstvo ili podiže samopouzdanje i ne sme se pretvoriti u modnu izjavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.