Imate izbirljivo dete? Evo kako da pojede svu hranu iz tanjira (bez ucene)

Detetu ne treba stvarati pritisak oko jela, ne treba ga ni podmićivati da pojede ono što ne želi. Postoje drugi načini da ipak pojedu zdrave namirnice kojima nisu skloni

Nedelja, 10.10.2021.

10:46

Izvor: Super žena

Imate izbirljivo dete? Evo kako da pojede svu hranu iz tanjira (bez ucene)
Foto: Shutterstock

Podeli:

Australijski naučnici sproveli su više od 80 studija kako bi ustanovili šta učiniti sa izbirljivim mališanima. Ustanovili su da pritisak, nagrada kao i roditeljske ucene i pretnje neće pomoći. S druge strane, ako porodica jede zajedno i uključuje decu u pripremu hrane, to će kod mališana smanjiti odbijanje nekih namirnica na tanjiru, piše "Consumer HealthDay".

"Vreme jela obično je vrlo stresno za roditelje izbirljive dece jer pokušavaju da stvore ravnotežu između porodičnog obroka i namirnica koje njihova deca jedu. Neka deca ne vole povrće, neka čak ne vole određene boje ili teksture. Nešto se može povezati sa karakterom deteta, a to je teško promeniti. Ipak, postoje drugi faktori koji mogu da smanje probleme s ishranom dece", ističe Lejn Čilman sa Univerziteta "Sunshine Coast" u Australiji.

"Ako jedete zajedno kao porodica, uključujući sve koji žive sa vama, a doručak, ručak ili večera su u isto vreme, to će smanjiti negodovanje kod izbirljivih mališana. Takođe će pomoći ako deca učestvuju u pripremi obroka bilo da biraju koje jelo će jesti ili u njegovom spremanju. Međutim, ako izbirljivcima dopustite da gledaju TV dok jedu ili im nudite nagrade ukoliko pojedu određene namirnice, to može negativno da utiče na njih", dodala je.

Važno je razumeti da roditeljska zabrinutost i stres dodatno mogu da podstaknu dečju izbirljivost.

"Svima će dobro doći ako izbegavate ljutnju i ograničite negativnu energiju u vreme obroka. Pozitivno roditeljstvo, bez obzira koliko je ono teško u pojedinim situacijama, najbolji je korak prema napred kad je reč o izbirljivoj deci", kaže.

Naučnici kažu da je važno primeniti nekoliko strategija kako biste dete privoleli da pojede obrok, a to je pre svega dobar primer. Jedite zajedno kao porodica, napravite od toga najlepši deo dana, kada ste svi zajedno za stolom, lepo raspoloženi - neka dete oseti da je reč o nečemu bitnom, prijatnom i da poželi da bude deo toga.

"Obroke planirajte u isto vreme jer to smanjuje stres, a decu uključite u pripremu obroka jer bliskost i osećaj kontrole mogu da pomognu. Tokom jela smanjite stres i negativne emocije, a svakako ne nagrađujte ni ne kažnjavajte izbirljivce", savetuje Čilman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare