Bez Tiktoka, Instagrama, interneta: Kako da deci priroda bude druga kuća

Svi zapažamo da deca previše vremena na TikToku i drugim mrežama. Kako možemo da usmerimo decu da svoje vreme provedu igrajući se napolju u prirodi i zašto bi to da pokušamo?

Subota, 30.04.2022.

08:27

Izvor: B92

Bez Tiktoka, Instagrama, interneta: Kako da deci priroda bude druga kuća
Foto: Sergey Novikov/shutterstock

Podeli:

Magazin Forbs je objavio članak u kom navodi da doktori u Kanadi mogu svojim pacijentima da prepišu prirodu kao lek, onima koji bi mogli imati koristi od više provedenog vremena napolju u parkovima.

Izlazak cele porodice vani i zajedničko igranje je jedan od najboljih načina za promosivanje kognitivnog i motoričkog razvoja, pa čak i porodičnih odnosa, piše Psychology today.

Čak i kratka šetnja prirodom poboljšava pažnju, komunikaciju i opšte blagostanje porodice prema novom istraživanju doktroke Dine Izenstarm i njenih kolega, koje je objavilo Američko udruženje za primenjenu psihologiju.

Dakle, kako da podstaknemo decu, ali i sebe da ostavimo pametne uređaje, internet i krenemo napolje?

Jedan od načina je pronalaženje igračaka i ostalih zanimacija koji su uzbudljiviji od telefona, tableta, aplikacija.

Bitno je da napolju bude zabavno, a ako dete i dalje neće da se odvoji od telefona onda ga pitajte da zajedno napravite video u parku ili šumi kako se porodično igrate. Ima li boljeg načina da poboljšate koordinaciju i motoričke sposobnosti, a možda da čak primenite i neke veštine video montaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare