Šta je ružičasta buka i kako pomaže bebi da brže zaspi?

Roditelji na različite načine uspavljuju decu, a jedan od najpopularnijih je pomoću metode "bela buka". Međutim, u poslednje vreme primenjuje se i tzv. ružičasta buka.

Nedelja, 11.09.2022.

10:07

Izvor: superžena

Šta je ružičasta buka i kako pomaže bebi da brže zaspi?
Foto: javi_indy/Shutterstock

Podeli:

Bela buka se odnosi na umirujućem, jednoličnom zvuku koji eliminiše sve druge i pomaže bebi da zaspi. Elizabet Pentli, savetnica za roditelje i autorka knjige "The No-Cry Sleep Solution for Newborns" objasnila je kako teče taj proces i koja je razlika između bele i ružičaste buke.

Kao što je već rečeno bela buka je jednoličan zvuk, dok ružičasta buka predstavlja varijantu bele buke koja proizvodi duboke, bogate i monotone zvukove.

Savršeni primeri ružičaste buke su zvukovi otkucaja srca, zvukovi morskih talasa, lupkanje kišnih kapljica ili šuštanje lišća na drveću. Zbog svih navedenih razlika, savetnica za roditelje ističe kako je ružičasta buka nežnija za uši i bolja opcija za pomoć pri smirivanju i uspavljivanju bebe.
Da li "buka" pomaže bebi da zaspi?

I bela i ružičasta buka su sigurne za bebu ako uzmemo nekoliko stvari u obzir.

Najpre, treba da pripazimo na jačinu zvuka. Idealna jačina je otprilike jednaka zvuku vode u kabini za tuširanje. Sve što je glasnije od toga može da šteti osetljivom sluhu novorođene bebe.

Polegnite glavu na mesto na kom beba spava kako bi proverili da li je jačina zvuka prijatna. Druga važna stvar je da smestite izvor buke na sigurnu udaljenost od bebe koja bi trebalo da bude nekoliko koraka udaljena od bebe, na primeri, smeštena na noćni ormarić ili komodu koji se nalaze preko puta krevetića u kojem beba spava

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare