Ko su surogat majke i da li će surogat majčinstvo ikada biti moguće u Srbiji?

Surogat majčinstvo je vid asistiranog roditeljstva, u kom surogat majka rađa dete za par koji iz mnogobrojnih zdravstvenih i drugih razloga ne može da se ostvari u ulozi roditelja.

Četvrtak, 29.09.2022.

11:28

Izvor: B92

Ko su surogat majke i da li će surogat majčinstvo ikada biti moguće u Srbiji?
Foto: Roman Samborskyi/shutterstock

Podeli:

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO), surogat majka se definiše na sledeći način.

"Gestacijski surogat je žena, čija je trudnoća izazvala oplodnje jajnih ćelija koje, kao i sperma pripadaju trećem licu, i u vlasništvu je treće strane. Ona nosi plod uz uslov ili sporazum po kome će nerođenom detetu biti roditelji jednog ili oba lica čiji se gamet koristi za oplodnju".

Tradicionalno i gestaciono majčinstvo

Postoje dve vrste surogat majčinstva:

Tradicionalno – koristi se jajna ćelija surogat majke za začeće

Gestaciono – koristi se reproduktivni materijal roditelja, uz pomoć vantelesne oplodnje

Ko sve mogu da budu surogat majke?

Rođaka do drugog stepena srodstva – to su slučajevi u kojima bliska članica porodice(npr. sestra žene koja ne može zatrudneti ili izneti trudnoću) pristaje biti surogat majka

Nepoznata surogat majka (koja je u praksi češća), često se naziva i "komercijalno surogat majčinstvo" u kome neplodni parovi iz razvijenih zemalja odlaze u centre za vantelesnu oplodnju u siromašnijim zemljama.

Da li postoji surogat majčinstvo u Srbiji?

Srpski Porodični zakon ne predviđa mogućnost surogat majčinstva. Međutim, postoje naznake da će novi Građanski zakonik sadržati odredbe i o surogat majčinstvu. Ugovor o surogat majčinstvu bi regulisao visinu naknade razumnih troškova izazvanih nošenjem i rađanjem za drugog, koje bi se dozvolilo samo ukoliko žena ne može da začne prirodnim putem, piše portal pavleski-law.rs.

Surogat majčinstvo u drugim zemljama

Zakonski propisi koji uređuju surogat majčinstvo razlikuju se od zemlje do zemlje - u zavisnosti od istorije, kulture i društvenih vrednosti. Na nekim mestima, kao što su Nemačka i Francuska, surogat majčinstvo doživljava se kao narušavanje dostojanstva žena, njihovo iskorišćavanje kako bi se postigli ciljevi neke treće strane. S toga je kod njih ova praksa u potpunosti zabranjena. Države kao što je Velika Britanija, surogat majčinstvo vide kao poklon jedne žene drugoj i dozvoljavaju ga na "altruističkoj" osnovi. Dozvoljeno je samo platiti troškove.U Češkoj je surogat majčinstvo zabranjeno osim u slučaju onkoloških pacijentkinja kada je dopušteno na teret države. U Kaliforniji, Rusiji i Ukrajini je surogat majčinstvo dozvoljeno i doživljava se kao dokaz samostalnosti žena da učestvuju u surogat majčinstvu sopstvenom slobodnom voljom.

Zabrinjava, međutim, to što u nekim državama - poput Kenije i Nigerije - surogat majčinstvo nije zakonski uređeno, te je dovelo do "zdravstvenog turizma".
Shodno ovome, ukoliko neke zemlje zakonski ne podržavaju surogat majčinstvo I samu ideju surogat majki, parovi su prinuđeni da u želji za roditeljstvom pređu dug put do zemlje gde je ovo praksa I to je jedini načini.

Psihički procesi tokom surogat majčinstva

Naučna istraživanja su odavno pokazala da se nivo određenih hormona naglo povećava tokom ženine trudnoće, što može izazvati naglu promenu emociju u jednom trenutku. Ta nagla promena se, logično, dešava i kod surogat majki koje tokom perioda od devet meseci razvijaju pojedina osećanja i stvaraju konekciju sa plodom koje nose. Shodno tome, emocije koje doživaljava surogat majka, doživeće i beba, pa bi se nakon porođaja potencijalno mogli javiti problemi za roditelje koji su angažovali surogat majku - surogat majka odbija da se odrekne deteta koje je rodila.

Kako bi se izbegli ovi problemi, zemlje u kojima je surogat majčinstvo dozvoljeno pravno su regulisale ovaj proces. Prvo, budući roditelji i surogat majka prolaze kroz psihološku procenu i prirpemu, kako bi se jasno utvrdio proces surogat majčinstva. Drugo, najčešće se kao jedan od preduslova da žena uopšte postane surogat majka navodi prethodna trudnoća. Smatra se da je ženi koja već ima svoje dete lakše da se izbori sa pritiskom koje sa sobom nosi surogat majčinstvo. I treće, postoji niz zakona putem kojih je surogat majka u obavezi da roditeljima preda dete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare