Evo kako možete da smršate bez dijete i održite željene kilograme

Stižu hladni dani i sezona slava na kojima će se uvek naći nešto fino na trpezi, pa je malo teže održati željene kilograme.

Nedelja, 02.10.2022.

07:59

Izvor: B92

Evo kako možete da smršate bez dijete i održite željene kilograme
Foto: Billion Photos/shutterstock

Podeli:

Ako vam ne pada na pamet da izbegavate slave i koktel druženja sa prijateljima, poslušajte onda šta kažu stručnjaci - kako da se dobro provedete, a da se pritom ne ugojite.

Idite napolje

"Stres prati početak školske godine i povratak u kancelarije sa godišnjig odmora, hladni dani i fina hrana su centar naših misli, a upravo to može biti savršen recept za nakupljanje kilograma", objasnila je nutricionistkinja Laura Burak te dodala da je upravo iz tog razloga jako važno da izađete iz kuće, šetate, vozite bicikl... Ako vam odgovara da hladnoća i nije vam problem da sate provedete na niskim temperaturama, to je onda dvostruka korist - tako ćete poboljšati cirkulaciju, povećati respiratorni kapacitet, ojačati muskulaturu, poboljšati rad probavnog sistema, rešiti se stresa i napetosti. Vrlo jednostavan način da izbegnete za skupljanje kilograma.

Napunite kuhinju zdravim namirnicama


Jesen obiluje senzacionalnim slanim i slatkim ukusima koji na naš sto dolaze kao supernamirnice. Nauživajte se plodova koji nisu samo zdravi, već pomažu i u očuvanju teško stečene linije tokom hladnih i tmurnih dana, kada nam se baš jede nešto fino. Jabuke, kruške, bundeva, šipak i još druge zdrave namirnice čekaju nas vas. Napunite frižider i zamrzivač ovim namirnicama, kako bi vam bili pri ruci.

Kuvajte kod kuće


Rezultati studije iz 2014. godine ukazuju na to da osobe koje kod kuće pripremaju svoje obroke unesu oko 140 kalorija manje. Pripremite ručak i doručak u svojoj kuhinji i sigurno ste uneli 500 kalorija manje nego obično. Nije li to savršen način da izbegnete skupljanje kilograma? Jasno je da ćete jesti mnogo zdravije ako kuvate kod kuće, a ne naručujete obroke iz restorana, jedna od bitnih stavki je potpuna kontrola nad onim što unosimo u organizam.

Laura Burak savetuje da iskoristite namirnice koje nudi jesen, a ističe bundevu i jabuke kao dobar izvor vitamina i minerala i izvora antioksidanata, ali uz to ćete uneti manje kalorija i manje soli.

Aktivnost mora postati deo rutine


Normalno je da tokom jeseni nešto više vremena posvećujemo poslu i dani su nekako prekratki za sve obaveze i velike su šanse da preskočite telesnu aktivnost, ali ne bi trebalo, jer u jesen i nešto više jedemo. Najteže se često pokrenuti, a dobra motivacija bi bila da odaberete aktivnost koja vas veseli.

Možete plesati - kod kuće, u fitness klubu ili noćnim izlascima. Ako vam nedostaje inspiracije za vežbanje, upišite časove plesa poput salse, zumba fitnessa ili plesa oko šipke. Plesom sagorevate preko 400 kalorija u sat vremena, u zavisnosti od stila i intenziteta. Vožnja bicikla ili šetnja s prijateljem je zabavna aktivnost kao i dobra fizička aktivnost

Povećajte unos vlakana

Ubacivanje namirnica bogatih vlaknima u vašu prehranu može pomoći u borbi protiv upala i smanjenju rizika od nastanka hroničnih bolesti i infekcija. Osim toga, pomažu u održavanju telesne mase te su hrana za dobre bakterije u našim crevima koje sudeluju u imunosistemu i borbi protiv štetnih organizama. Izvori vlakana su uz voće, povrće i mahunarke te cjelovite žitarice (integralna riža, zob, proso, ječam...) koje imaju više vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa od rafiniranih, tj. prerađenih (bijela riža, bijela tjestenina, bijela peciva i kruh...). Zaključimo da je dovoljan unos vlakana ono što će vam pomoći da ostanete dugo siti i da ne nakupiti višak kilograma.

Budite svesni onoga što vam je u tanjiru


Ako ćete jesti svoj obrok, pokušajte to da učinite bez gledanja svojih omiljenih serija ili pregledavanja društvenih mreža. Istraživači kažu da ćete zbog distrakcija tokom obroka jesti više. Dok sa druge strane, ako posvetite pažnju vlastitom obroku, više ćete uživati i bolje ćete kontrolirati količinu hrane koju konzumirate, prenosi vecernji.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare