Pitali smo stručnjaka: Kako da nam novogodišnje fotke slikane telefonom budu kao iz časopisa

Digitalna era u kojoj živimo unela je u naše živote pregršt novina, a samo jedna od njih su drušvene mreže i način na koji se predstavljamo na njima. Glavni vid prezentacije na mrežama, pored pisane reči, su fotorgafije i kratiki video zapisi koje plasiramo našim prijateljima i pratiocima.

Petak, 25.11.2022.

12:31

Autor: Hadžijojiæ Jovana

Pitali smo stručnjaka: Kako da nam novogodišnje fotke slikane telefonom budu kao iz časopisa
Foto: Dusan Petkovic/shutterstock

Podeli:

U susret novogodišnjim praznicima, pored euforije oko kićanja jelke, kupovine poklona, pa i samog praznovanja jedna stvar je mnogima bitna - fotografije u prazničnom duhu. Bilo da se slikate ispred jelke, pod gradskim lampicama, na porodičnoj večeri ili želite da "uhvatite" momenat tačno u ponoć dobru fotku možete da ostvarite i sa svojim telefonom.

Zato smo pitali Jovanu Hadžijojić, devoju koja već godinama radi na društvenim mrežama da nam da savete za super fotku koju bismo postavili na mreže.

Zato, sledite njene savete i uz par koraka fotografije će biti savršene i predstavitiće vas u sasvim novom svetlu.

1.Moć svetla

Jedan od glavnih faktora koji čini fotografiju dobrom je adekvatno osvetljenje. Savet profesionalnih fotografa je svakako da što više koristite prirodni izvor svetlosti – a to je svakako sunčeva svetlost. Posebno je interesantan intenzitet ove svetlosti pred sam zalazak Sunca, jer je svetlost nežna i blaga i vašim fotografijama će dati određenu dozu topline i mekoće. Ukoliko se odlučite za fotografisanje u zatvorenom prostoru, potrudite se se izvor svetlosti nalazi ispred predmeta ili osobe koju fotografišete zarad postizanja što boljeg kvaliteta i jasnoće vaše fotografije.

2.Odaberite pravi ugao

Odabir pravog ugla se takođe nalazi na listi pravila koje je potrebno slediti prilikom pravljenja fotografije. Postojanje kamere na mobilinim telefonima kao i digitalnih fotoaparata omogućava nam da kreiramo koliko kod fotografija želimo bez bojazni da ćemo uzalud potrošiti film. Pokušajte da fotografišete cvet iz različitih uglova, na primer za početak iz „ptičije perspektive“ pa zatim postavite objektiv sa leve ili desne strane cveta i na kraju procenite šta ste dobili. U zavisnosti od svetlosti koja obasjava subjekat, u ovom slučaju cvet, primetićete kako svaka od fotografija ima svoju karakterističu dubinu, strukturu i kompoziciju.

3.Prigrlite „negativan“ prostor

Svaka fotografija se odlikuje pozitivnim i negativnim prostorom. Pozitivan prostor je subjekt koji želite da istankete, a to može biti osoba, grupa ljudi, predmet ili grupa predmeta. Negativan prostor je sve ono što se nalazi oko subjekta, ali ovaj prostor igra značajnu ulogu prilikom isticanja subjekta i upravo ovo je razlog zbog kog je veoma važno voditi računa o onome što omeđuje subjekt koji je vaš fokus prilikom fotografisanja. Potrudite se da negativan prostor zapravo radi za vas. Na primer, ukoliko fotografišete osobu koja nosi bluzu upečatljive boje, postarajte se da prostor iza nje bude u kontrastu sa bojom bluze ili neutralan.

4.Koristite stativ ili ravnu podlogu

Jedan od faktora koji utiče na kvalitet fotografije je i mirna ruka ili stabilna površina na koju možete postaviti fotoaparat ili mobilni telefon priliko fotografisanja. Ponekad pravljenje dobre fotografije ne iziskuje da imate nekog ko će je napraviti već da podeseite scenu, aktivirate tajmer i stanete ispred objektiva. Ukoliko želite malo profesionalniji alat, onda možete razmisliti o kupovini stativa za fotoaparat ili mobilini telefon. Često ovi stativi (posebno oni koji su pravljeni za mobilne telefone) dolaze sa ugrađenom lampom koja vam može pomoći prilikom osvetljavanja subjekta koji želite da fotografišete.

5.Simetrija

Interesantan savet koji će vam dati svaki profesionalni fotograf odnosi se na simetriju. Pre samog kreiranja fotografije obratite pažnju na prostor koji se nalazi ispred vas. Ukoliko je prostor harmoničan i simetričan veće su šanse da će ovakva fotorafija privući pažnju. Simetrija se može naći i na licima i u prirodi a njeno postojanje na fotografiji će odati utisak ubedljive jednostavnosti koja je veoma prijatna za posmatranje i analiziranje.

6.Fokus

Fokus je neosporno jedan od najvrednijih saveznika prilikom kreiranja kvalitetne i dobre fotografije. Odlična vest je da su mobilni telefoni postali veoma intuitivni i jednostavni za upotrebu te će pronalazak fokusa predstavljati jednostavan zadatak. Sve što je potrebno da uradite pre klika koji će zamrznuti subjekt koji fotografišete je da klinkete na lice subjketa na ekranu telefona i na taj način ćete izoštriti oblast koju čini vaš subjekt. Korišćenje fokusa omogućava kreiranje vrlo bistrih fotografija koje će oduševiti one koji ih gledaju.

7.Post editing

Digitalni prostor obiluje aplikacijama koje omogućavaju post editing, odnosno obradu fotografije nakon njenog kreiranja. Odaberite fotografiju koju želite da obradite, otvorite je uz pomoć odabrane aplikacije – i igrajte se! Gotove sve aplikacije nude bazične opcije poput podešavanja kontrasta, izmenu inteziteta i topline boje, izoštravanje a neki napredniji softveri vam mogu ponuditi i filtere koji vašu fotografiju mogu transformisati u vintidž fotografiju koja kao da je napravljena uz pomoć analognog fotoaparata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare