Na ova četiri problema se žene najčešće žale bračnim terapeutima

Istraživanja o bračnom savetovanju pokazala su da većina parova pokušava sama da reši problem pre nego što potraže pomoć terapeuta. Najčešće prođe i nekoliko godina pre nego što odluče da potraže pomoć stručnjaka.

Subota, 04.02.2023.

14:35

Izvor: zadovoljna.hr

Na ova četiri problema se žene najčešće žale bračnim terapeutima
Foto: UfaBizPhoto/shutterstock

Podeli:

Pomoć, naravno, traže sa ciljem da spasu svoj brak, ali čini se da kada jednom dođu do savetnika, oženjeni muškarci i žene dolaze sa u potpunosti različitim pritužbama na brak.

Prema pisanju portala YourTango, nedavno je sprovedena studija koja se bavila razlozima i motivima bračnog savetovanja. Pokazala je da se žene više nego muškarci brinu za seksualnu intimnost, vaspitanje dece, ljubomoru, nedostatak komunikacije, gubitak poverenja i stres izvan veze kao faktori koji su doveli do problema, a onda i do odlaska bračnom terapeutu.

Četiri stručnjaka za veze izdvojila su najčešće pritužbe koje čuju od žena koje dolaze na bračno savetovanje. Možda se u nekoj od njih i sami prepoznate, a ako se to dogodi, bitno je da na vreme počnete da radite na problemu kako ne bi ostavio trajne posledice na vaš odnos.

"Naš brak je ustajao i dosadan"

Iako je promena deo našeg života, čini se da mnogi ljudi jednom kada izreknu sudbonosno da, zaključe da je to sad to, i prepuste se svakodnevici bez previše truda...

Najveća zabrinutost koju zbog toga izražavaju udate žene jeste ta da je njihov brak ustajao, a da druga strana ne želi ništa da preduzme u vezi sa tim. Suština je da na svakom odnosu mora da se radi da bi ostao živ i zanimljiv, i iako je rutina nekad dobra, dobro je ipak nešto nekada promeniti, kako brak ne bi postao dosadan.

Bitno je da kao par odvojite vreme i shvatite koje su vam zajedničke vrednosti i interesi, a onda ih pretvorite u zabavnu aktivnost koja će brak održati zanimljivim.

"Naš seksualni život ne ispunjava moje potrebe i želje"

Seksualna nekompatibilnost jedan je od najčešćih uzroka nezadovoljstva kod žena u braku. Terapeutima se žale da ih muž ne razume u najintimnijim situacijama i ne mari za njihov seksualni užitak.

Problem je taj što je, uz određene iznimke, brak nepotpun bez seksualnog zadovoljstva. Vremenom može doći do većih problema, zbog čega je to nešto na čemu svaki par treba da radi. Samostalno ili uz pomoć terapeuta.

"Osećam da me muž ignoriše"

Prema rečima jedne od psihologa, u karijeri je videla mnogo nesrećnih udatih žena koje najčešće krive svoje muževe i na seansama se žale na usamljenost. Kažu da se osećaju napušteno ili čak izgubljeno, što rezultira sve većim besom.

Istovremeno, na mnogim ženama je i dalje veliki pritisak da im dom mora da izgleda na određeni način, da deca moraju da budu savršena, da moraju da zadovolje sve potrebe svog supruga... Ako i sami imate osećaj da vas druga strana ignoriše, da ste sami u svemu, vreme je za razgovor o problemu.

"Moj suprug me zapravo ne poznaje"

I na kraju, među najčešćim problemima na koji se žene žale terapeutima jeste i taj da ih njihov suprug zapravo ne poznaje.

U ovakvoj situaciji, žena vremenom počinje da oseća da je suprug uzima zdravo za gotobo i da je zapravo ne ceni. Kako bi se propast sprečila, i ovde je bitno da reagujete na vreme, razgovarati o problemu i ako je potrebno - potražiti pomoć stručnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.