S koliko godina dete najteže podnosi vest o razvodu roditelja?

"Kad dete uđe u pubertet, postoji više mogućnosti za prihvatanje ili razumevanje razvoda roditelja“, kaže dečji psiholog Skot Kerol.

Sreda, 01.03.2023.

14:28

Izvor: index.hr

S koliko godina dete najteže podnosi vest o razvodu roditelja?
Foto: VGstockstudio/shutterstock

Podeli:

"Mama i tata se razvode."

Odluka o razvodu braka u većini slučajeva nije nimalo jednostavna, a pogotovo je komplikovana kada su u sve uključena i deca. Psiholozi tvrde da je za dete razvod roditelja jedna od najtraumatičnijih stvari u životu. Mladi um, koji je tek naučio o ljubavi, emocijama i privrženosti teško se nosi s konceptom odvajanja.

Iznenadan nedostatak kontakta i komunikacije s roditeljem, nagla zatvorenost, primećivanje ljutnje ili hladnoće između roditelja, doživljavanje bola samohranog roditelja – to su samo neke od negativnih posledica razvoda s kojima se dete suočava i vrlo često se o tim stvarima ne razgovara niti se o njima vodi računa.

Stručnjaci kažu da deca nakon treće godine razvijaju bolje kognitivne sposobnosti. Ako je dete tada izloženo stalnim raspravama, žučnim svađama i verbalnom ili fizičkom zlostavljanju, to na njega ostavlja negativne posledice. Kada zapravo deci najteže pada vest o razvodu braka roditelja? Psiholozi imaju odgovor.

Iako emocionalne traume poput razvoda utiču na svu decu, mnogo je veći uticaj kada mališan ima između tri i 15 godina.

"Kad dete uđe u pubertet, postoji više mogućnosti za prihvatanje ili razumevanje razvoda roditelja“, kaže dečji psiholog Skot Kerol.

Mnogi ljudi veruju da se jako malo dete možda ničega ne seća, ali to je pogrešna pretpostavka. Dete od tri do pet godina može sebi da postavi nekoliko pitanja kada ne vidi jednog od svojih roditelja u blizini. U odsutnosti roditelja dete razmišlja zašto je otišao, da li je ono bilo previše nemirno i da li je to njegova krivica.

Period od šest do 12 godina pa sve do puberteta najvažniji je za decu čiji su se roditelji razveli. Tada deca počinju da postavljaju pitanja o svemu. Ovo doba budi radoznalost, ali i najteže pada većini dece. Pitanja koja malo dete ne zna da postavi, mališani iz ovog starosnog ranga postavljaju naglas. Vrlo često i deca u ovom dobu postaju deo svađe koja se događa između roditelja, a ponekad se preko dece vode i određena prepucavanja ili „takmičenja“, što je i te kako opasno za emocionalno stanje deteta, upozoravaju psiholozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.