Ove namirnice bolje je da kupujete zamrznute – zdravije su, imaju više vitamina

Nutricionistkinja Rijanon Lambert je otkrila pet namirnica koje su zdrave, ali samo ukoliko su zamrznute.

Četvrtak, 25.05.2023.

20:31

Izvor: Klix.ba/N.C.

Ove namirnice bolje je da kupujete zamrznute – zdravije su, imaju više vitamina
Foto: bbernard/Shutterstock

Podeli:

Mnogo namirnica i dalje zadržava svoju nutritivnu vrednost nakon boravka u zamrzivaču.

"Zamrznuta hrana poput voća, povrća i mesa, pa čak i hleba, koji je obogaćen vitaminima i mineralima, podjednako je hranjiva kao i sveža. Zamrznuti proizvodi su obično jeftiniji od većine svežih, tako da su oni odlična opcija ako želite da uštedite", objasnila je nutricionistkinja.

Ona je dodala da odabir zamrznutih proizvoda takođe može biti odličan način da se smanji bacanje hrane jer se mogu i kasnije upotrebljavati u ishrani. Ovo je posebno važno jer troškovi života ne prestaju da rastu.

Ovih pet namirnica je zapravo jeftinije i zdravije kupiti zamrznute.

Smrznuti grašak

Mnogi od nas već imaju vrećicu graška u zamrzivaču. Ovu namirnicu mnogo je jeftinije da kupite smrznutu nego svežu i lak je dodatak svakom obroku. Takođe, sadrži priličnu količinu vlakana, antioksidansa i vitamina, kao i minerale koji su zdravi za srce, kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum.

Smrznuti seckani beli luk

Ljubitelji belog luka znaće da guljenje i seckanje oštrih čenova može biti velika muka. Dakle, držanje vrećice smrznutog i iseckanog belog luka u zamrzivaču će vam uštedjeti vreme i novac. Lukovice neće izgubiti svoj ukus kada se zamrznu, iako bi mogle da izgube deo svoje jačine. Stoga možete da nastavite da uživate u prednostima belog luka, njegov glavni sastojak - alicin, može da podrži vaš imunitet u borbi protiv virusa.

Smrznuti brokoli

Brokoli je još jedno od onih povrća koje je lako ubaciti u svoj obrok i koje daje nutritivne vrednosti čak i kada je zamrznuto.

Konzumiranje ove superhrane može značajno poboljšati zdravlje creva, prema nedavnoj studiji, kao i dati podršku u kontroli težine, zdravlju mozga, upale i imunološkoj funkciji.

Smrznuta riba

Kako je Rijanon Lambert nedavno rekla da konzumiranje smrznute ribe može biti mnogo pristupačnije. Zamrzavanje neće umanjiti njegovu nutritivnu vrednost - i dalje ćete uživati ​​u prednostima omega-3 masnih kiselina i vitamina D i B2 koje sadrži.

Smrznuto bobičasto voće

Bobičasto voće stavljeno u obrok sa jogurtom je zdrava namirnica za doručak. Međutim, često će porcija svežeg voća sadržavati samo nekoliko njih - kupovina smrznutog znači da ćete ih imati više za manje novca i da će trajati duže.

Nema ništa gore od toga da vam se bobičastvo voće ukiseli zbog nekoliko dana u frižideru.

Prema studiji državnog univerziteta Južne Dakote, smrznute borovnice sadrže više antioksidansa, koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti, uključujući rak. Smrznute maline su odličan izvor vitamina C, koji će ojačati vaš imuni sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare