Kako pripremiti starije dete na dolazak bebe

Sve ide tako glatko. Vi i vaše prvo dete imate odličan ritam i stvorili ste savršenu vezu. Tačno znate kada se spava i prepoznajete sve promene na svom detetu. Život je postao nekako jednostavan i lep. Sve to je predivno, do onog dana kada prvo dete nije više centar vašeg sveta. Vi ne možete biti uzbuđeniji, ali vaše malo stvorenje se vrlo lako može rastužiti i promeniti.

Sreda, 15.12.2021.

10:50

Izvor: yumama

Kako pripremiti starije dete na dolazak bebe
Foto: Shutterstock/HTeam

Podeli:

Postoje načini da pripremite dete na dolazak bebe, kako biste umanjili stres i njemu, ali i celoj porodici.

1. Vrlo rano razgovarajte sa svojim prvim detetom o bebi

Uključite dete u objavu vesti drugima, jer će postati uzbuđeno zbog toga

Čitajte mu i pričajte kako se bebe ponašaju. Neka se navikne kroz priču na sve to što će se dešavati. Važno je da razume zašto je bebi potrebno toliko pažnje i kako to ne može istog momenta da se igra sa njom.

Ponašajte se prema svom stomaku kao prema bebi i pokušajte da objasnite da ona raste baš tu kod mame

2. Ako planirate neke velike promene koje će uticati na starije dete kada beba stigne, uradite ih barem šest nedelja pre porođaja

Ako će beba zauzeti sobu ili krevetac, prebacite starije dete u drugu sobu ranije. Ne žeite sigurno da bude ljubomorno što mu nova beba oduzima sve njegovo. Takođe smo sigurni da ne biste voleli da prolazite kroz probleme sa spavanjem kod oba deteta istovremeno.

3. Nemojte počinjati velike promene koje utiču na starije dete tokom prvih nekoliko bebinih meseci

Nemojte starije dete učiti na nošu, odvikavati od dojenja ili flašiče, bilo šta veliko odmah kada nova beba stigne. Dovoljno mu je teško da prihvati to što je sada stariji brat ili sestra i da mora da deli roditelje. Dodatne promene doneće i dodatni stres sa sobom.

4. Zadržite te posebne zajedničke momente sa detetom

Ukoliko ste uvek imali zajedničko vreme dok se kupa, nemojte to vreme menjati. Uključite tatu ili nekog drugog da se brine o bebi dok vi provodite neki period sa starijim detetom. Važno je da se i dalje oseća posebnim za vas.

5. Objasnite detetu ranije koje će se promene dogoditi

Ta mala bića su mnogo pametnija nego što mislimo. Čak iako su i sami bebe, oni mnoge stvari oko sebe upijaju i razumeju. Objasnite da novi član stiže uskoro. Ispričajte kako se beba ponaša - plakaće, spavaće i hraniće se mlekom. Mora znati da je prerano za igru sa bebom. Objasnite da će mami biti potrebna pomoć oko bebine nege. Svi ti mali razgovori tokom trudnoće će mnogo značiti onda kada beba dođe.

6. Možete kreirani neki poklončić od bebe za starijeg brata ili seku, kako bi to upoznavanje odmah krenulo lepo. Verovali ili ne, starije dete će se zaista brzo vezati za to novo maleno stvornje.


Sve ovo, naravno, ne garantuje da se nekada neće dogoditi tantrumi. Ipak, vrlo je značajno pripremiti dete i lepo razgovarati o svemu kako biste što lakše prošli kroz ovaj period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare