Od boba do piksi: Šest najpopularnijih frizura svih vremena FOTO

U proteklih nekoliko godina, modni trendovi su se nizali i smenjivali, a uporedo sa njima su se menjale i firzure.

Sreda, 12.01.2022.

16:30

Izvor: 24sata.hr

Od boba do piksi: Šest najpopularnijih frizura svih vremena FOTO
Foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock

Podeli:

Dvadesete godine prošlog veka bile su vreme velikih društvenih promena, a žene su po prvi put skratile kosu. Ovo je bio revolucionarni potez, jer je kratka frizura bila isključivo namenjena muškom svetu. Dodatno, žene su prvi put počele da uvijaju kosu i prave valove.

Lokne su bile veliki hit tokom četrdesetih godina prošlog veka. "Vintage" frizure ostale su popularne i dan- danas, te mnoge dame za posebne prilike prave ovu frizuru.

Šezdesete menjaju prethodne trendove, a za to je bio zaslužan Vidal Sason, jedan od najboljih frizera prošlog veka.

On je tada svetu predstavlio bob frizuru. Bila je to geometrijska, jednostavna i vrlo funkcionalna kreacija, inspirisana umetničkim pravcem - Futurizmom.

Deceniju kasnije, pojavljuje se nešto jednstavniji stil - stepenasto ošišane kose sa ležernim šiškama. Ova kreacija opstala je i dan-danas, jer se sve više potencira prirodniji stil frizura.

Stižemo i do perioda tzv. "piksi" frizura, a reč je o kratkom stilu kose koju su nosile moderne žene ili, pak, one koje su bile dovoljno hrabre da prkose ustaljenim dugim kosama.

Osamdesete su donele popularnost minivala, jer su svi, tada, mogli da imaju kovrdžavu kosu, uključujući i one žene koje su uvek imale ravnu kosu. I danas žene potenciraju minival, međutim, sa napretkom sveta, frizeri su uspeli da razviju tehniku pravljenja kovrdža tako da ona ne uništi kvalitet dlake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare