Dete ne može da sastavi dva dana da ide u vrtić - dokle više?

Roditelji male dece često se suočavaju sa različitim infekcijama i bolestima jednom kada krenu u vrtić ili, pak, predškolsku ustanovu. Kako pedijatri objašnjavu, razloga je mnogo, ali većina njih proističe iz činjenice da su deca živela u "balonu" tokom pandemije koronavirusa.

Utorak, 19.04.2022.

08:20

Izvor: superžena

Dete ne može da sastavi dva dana da ide u vrtić - dokle više?
Foto: Rido/shutterstock

Podeli:

"Roditelji nisu navikli da imaju bolesno dete. To je zato što su mnoge njihove bebe rođene tokom pandemije i ova deca su u suštini provela život u balonu“, rekla je dr Dajan Hes, medicinska direktorka u Gramersi pedijatriji u Njujorku.

Socijalna distanca, nošenje zaštitnih maski, karantin, samo su doprineli da se rezistentnost na uobičajene patogene viruse smanji. Ipak, i pre pandemije, deca koja krenu u vrtić prvi put dolaze u kontakt sa raznim infekcijama koje pre nisu iskusili.

"Pre pandemije, uverila bih roditelje da se deca odmah razbole kada počnu sa vrtićem jer su izložena mnogim oblicima prehlade i drugim dečijim bolestima. Sada, dve godine nakon pandemije, ja bih ovo pomnožila sa 100! To ne znači da je dete koje se razboli opasno. To sad može da se dogodi odjednom, umesto postepeno", rekao je Hes.

Da li roditelji to mogu da spreče?

"Zaista, jedini način na koji možete sprečiti dobijanje virusa ili druge bolesti je da ne budete u blizini nekog drugog sa virusom, a to je veoma teško ako idete u bilo koju školu. Pranje ruku može pomoći u usporavanju širenja virusa poput stomačnog gripa, ali za viruse poput obične prehlade koji se šire vazduhom, to može biti veoma teško", rekao je dr Artur Lavin, pedijatar u Dečjoj bolnici Akron.

Lavin preporučuje da naučite dete da pere ruke pre jela i posle korišćenja kupatila kako bi se usporio prenos virusa ili infekcija koje se šire dodirom.

Roditelji ne mogu u potpunosti da spreče širenje klica u vrtićima i predškolskim ustanovama, ali postoje načini da se smanji rizik od infekcije i unapredi opšte zdravlje vašeg deteta.

"Omogućite dobar san i zdrave navike u ishrani kako biste ojačali njihov imuni sistem. Provedite vreme u interakciji sa svojim mališanom na pozitivan način kako biste pomogli u smanjenju nivoa stresa. Izbegavajte bilo kakvo izlaganje dimu jer to može da naškodi njihovim plućima i poveća verovatnoću da respiratorni virusi izazovu značajne bolesti. Uverite se da vaše dete uzima lekove na odgovarajući način (tj. inhalatore za astmu) ako su propisani", savetovao je Levinson.

Šta da urade kada im je dete bolesno?

Kako dalje navodi Levinson, neophodno je da dete ostane kod kuće tokom bolesnih dana. Međutim, ukoliko primetite da dete ima respiratorne probleme, povišenu temperaturu pet dana zaredom, pedijatar preporučuje da se javite lekaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.