"Mogu da neću" - film koji bi svaka žena trebalo da pogleda

U filmu "Mogu da neću" učestvuju mlade žene, vršnjačke edukatorke, koje govore o tome kako one vide partnerske veze mladih danas, šta su dobile za sebe kroz proces postajanja vršnjačkom edukatorkom, kao i zašto im je važna tema ženske solidarnosti.

Petak, 08.07.2022.

12:50

Izvor: B92

Foto: Privatna arhiva/ Autonomni ženski centar

Podeli:

Film rediteljke Olga Milisavljević je informativno-edukativnog karaktera i otvara teme rodne ravnopravnosti, položaja mladih žena u Srbiji, partnerskih odnosa mladih i važnosti međusobne povezanosti između devojaka.

Na ove teme u filmu govore mlade žene uzrasta 14 do 25 godina, članice tima vršnjačkih edukatorki Autonomnog ženskog centra iz različitih opština u Srbiji.

Autonomni ženski centar poslednjih nekoliko godina intezivno radi na programu prevencije nasilja prema devojkama u partnerskim vezama, kroz direktan rad sa mladima i rad sa nastavnim osobljem u srednjim školama. Vršnjački pristup podrazumeva da mlade žene učestvuju i u kreiranju programa i u izvođenju, te na taj način one jedne drugima prenose znanja o tome kako da prepoznaju i pruže otpor različitim vidovima nasilja, bilo da se dešavaju njima samima ili devojkama u njihovoj okolini. Sa vršnjačkim edukatorkama kao voditeljicama radionica, mladi se osećaju slobodnije da govore o svojim iskustvima jer se stvara siguran prostor u kome nema tabua.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare