Digitalni detoks je prava stvar ako želite da "odmorite" mozak, evo kako funkcioniše

Svi znamo da moramo da pravimo pauze od ekrana, ali šta je digitalna detoksikacija i zašto nam je potrebna?

Utorak, 19.07.2022.

13:02

Izvor: superžena

Digitalni detoks je prava stvar ako želite da
Foto: B92.net

Podeli:

To je u suštini vremensko trajanje kada se uzdržavate od korišćenja bilo kog digitalnog uređaja kao što je mobilni uređaj, laptop i televizija. To može biti komplikovan proces za mnoge ljude, jer smo se toliko oslanjali na tehnologiju u svom svakodnevnom životu. Mogli bismo ići toliko daleko da kažemo da većina današnjeg društva pati od zavisnosti od tehnologije.

U nastavku teksta nudimo vam nekoliko saveta kako da svoje vreme pametno iskoristite. Digitalni detoks možete da radite samostalno, ali korisnije je u paru.

  • Digitalna detoksikacija može pomoći u smanjenju nivoa stresa, poboljšanju kvaliteta sna i povećanju produktivnosti.
  • Postavite neka osnovna pravila: Razgovarajte o postavljanju ograničenja, o tome koji uređaji će biti zabranjeni i koliko dugo – postavljanje određenog vremena kada je upotreba uređaja dozvoljena. To će pomoći da detoksikacija bude lakša za upravljanje. Ograničite izloženost određenim aplikacijama, smanjujući njihovu opsesiju društvenim medijima i drugim aktivnostima zavisnosti. Ovo će takođe pomoći u smanjenju digitalnog naprezanja očiju uzrokovanog provođenjem previše vremena ispred ekrana.
  • 3. Ponudite podršku: Dajte im do znanja da ćete biti tu da ih podržite tokom detoksikacije, bilo da im pomažete da ostanu fokusirani, pružate ohrabrenje ili gradite pozitivniju osnovu za mentalno zdravlje.
  • 4. Držite uređaje odvojeno. Ovo bi mogao biti kritičan deo procesa i vremena provedenog na uređajima. Ako se drže u drugoj prostoriji kuće ili stana, a morate da ustanete i uzmete ih, smanjićete upotrebu društvenih medija i rizik od bezumnog skrolovanja i pregledanja.
  • Zapamtite, cilj je poboljšati vaše opšte blagostanje, a ne stvarati dodatni stres u vašem životu. Na kraju, obavezno obavestite svoje prijatelje i porodicu o svojoj detoksikaciji kako bi mogli da vas podrže tokom ovog izazovnog, ali isplativog procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare