Kreće retrogradni Merkur: Šta nikako ne smete da radite do 18. januara

Retrogradni Merkur poslednji u ovoj godini, počinje sutra, 29. decembra i trajaće do 18. januara 2023. godine.

Sreda, 28.12.2022.

08:42

Autor: M. M.

Kreće retrogradni Merkur: Šta nikako ne smete da radite do 18. januara
Foto: PeachShutterStock/shutterstock

Podeli:

Retrogradni Merkur je bitan period u astrologiji, samimi tim u horoskopu, jer označava povratak na prošla dešavanja.

U Solarnom sistemu, Merkur je planeta koja je najbliža Suncu i njen orbitalni period je vrlo kratak – 88 dana. Zato je ova mala i brza planeta dobila naziv po Merkuru, koji je u rimskoj mitologiji bio glasnik bogova. Osim što je bio zadužen za sve informacije, njegova sfera delovanja bili su pregovori i trgovina, saobraćaj, putovanja, komunikacija uopšte.

Šta je retrogradni Merkur

Kao prvenstveno astrološki pojam, retrogradni Merkur podrazumeva tzv. regresivno kretanje ove planete, a sve što je regresivno ili drugačije od uobičajnog može da se doživljava kao loše. Retrogradni Merkur označava prividno kretanje ove planete unazad, što se dalje tumači kao veća šansa da počinimo značajne greške koje nas mogu pratiti. Ova planeta se retrogradno kreće od 3 do 4 puta godišnje i tada treba obratiti pažnju na sve što ima veze sa komunikacijom, putovanjima, kupovinom…

Retrogradni Merkur u natalnoj karti

Merkur je naša društvena vodilja, pomaže nam da saznamo kako da se predstavimo svetu i kako da efektivnije i jasnije izrazimo naše namere, želje, snove i ambicije. U zavisnosti od od toga koji se znak u našoj natalnoj karti nalazi u Merkuru, to određuje da li ćemo biti bolji ili lošiji sagovornici.

Na individualnom planu retrogradni Merkur manifestuje se kroz mentalni umor, komplikovanu komunikaciju, nesporazume, nedovršene poslove i veliku kritiku drugih. Retrogradan Merkur u natalnoj karti uvek ima podređen odnos kada su reči i komunikacija u pitanju.

Petak 13. i retrogradni Merkur

Astrolozi upozoravaju da bi zbog ovog preklapanja većina znakova mogla da ima problema u komunikaciji.
"Budući da je Merkur ona problematična planeta zodijaka, njegova retrogradnost može uzrokovati to da će se mnogi osećati malo nesrećnije ovog petka 13. nego onih prošlih. Stoga svakako usporite i dobro razmislite pre svake odluke", rekli su astrolozi za "Elite Daily".

Koga najviše pogađa retrogradni Merkur

I dok Merkur predstavlja pojedinca, njegov umni deo, način komunikacije sa ljudima iz okoline i donošenje potencijalnih odluka, pojam retrogradni Merkur označava vraćanje unazad, ponavljanje prošlih situacija, ali i grešaka. Drugim rečima, retrogradni Merkur označava period regresije u važem životu.

Međutim, objašnjenje termina retrogradni Merkur ne bi trebalo doslovno shvatiti, jer ponavljanje životnih situacija jednim delom zavisi od ličnih izbora i odluka. Takođe, retrogradni Merkur služi kao podsetnik da ne brzate sa životnim odlukama, posebno ne sa naglim i brzopletim zaključcima.

U Solarnom sistemu, Merkur je planeta koja je najbliža Suncu i njen orbitalni period je vrlo kratak – 88 dana. Merkur je zadužen za sve informacije, njegova sfera delovanja bili su pregovori i trgovina, saobraćaj, putovanja, komunikacija uopšte.

Šta ne treba da radimo dok je retrogradni Merkur

Retrogradni Merkur je usko povezan sa komunikacijom i preporučuje se da u ovom periodu izbegavate važne pregovore, razgovore za posao, potisivanje ugovora, slanje bitnih mejlova i slično.
Za vreme retrogradnog Merkura nije preporučljivo da kupujete automobile, nekretnine, kao i elektronske uređaje.
Ne bi trebalo da pokrećete svoj biznis, sklapate ugovore, i ukoliko nije hitno ne bi trebalo raditi hiruške intervencije.

Šta možemo da uradimo za vreme retrogradnog Merkura

Ukoliko imate ideju za pokretanje novog posla, tokom retrogradnog Merkura pauzirajte sve. Iskoristite ovaj period kako bi razmotrili sve opcije, odmorili glavu i bistrije razmišljali kada on prođe.

Period retrogradnog Merkura za 2022. i 2023. godinu.


2022.


14. januar – 3. februar
10. maj – 2. jun
9. septembar – 2. oktobar
29. decembar – 18. januar 2023.

2023.

21. april - 14.. maj
23. avgust - 15. septembar
13. decembar - 1. januar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare