Žene koje same obavljaju kućne poslove nezadovoljne su u vezi; "Pa, dobro, htela si to" VIDEO

Stručnjaci su proučavali dinamiku veze brojnih parova i kakve veze ona ima s podelom kućnih poslova uključujući kupovinu, pranje sudova, veša i čišćenje kuće. Rezultati su pokazali da su žene u heteroseksualnim vezama, koje uglavnom same peru sudove, znatno nezadovoljnije u vezi.

Sreda, 30.03.2022.

14:30

Izvor: superžena

Žene koje same obavljaju kućne poslove nezadovoljne su u vezi;
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Kako kaže psihološkinja Milena Milanović u razgovoru za TV Prva ravnomerna raspodela kućnih poslova ne znači samo rodnu ravnopravnost između polova, već i stepen ljubavi koji pokazuje prema partneru.

"Mi na taj način pokazujemo partneru/ki da nam je stalo do njega/nje tako što ćemo zajedno ili, pak, pojedinačno obavljati kućne poslove".

Da li je muškarac učestvovao u pranju sudova ili je učestvovao u seckanju povrća za zajednički ručak, za ženu ima potpuno drugo značenje od onog osnovnog. Naime, kako kaže psihološkinja, za ženu je to viši vid ljubavi, ali i poštovanja koji partner ukazuje njoj.

"Samim tim, partner pokazuje ženi da njihova zajednička radnja, ali i zajednica njih dvoje ima neko značenje za njega", ističe Milena, te dodaje da su zajedničke aktivnosti jedan vid i drednovanja tog odnosa koji njih dvoje imaju.

Psihološkinja Milena naglašava da je i dobra komunikacija među partnerima osnova uspešne veze, jer i žene, koje se danas nalaze na rukovodećim pozicijama, žene koje obavljaju kancelarijske, ali i "muške" poslove takođe privređuju dovoljnu količinu novca kao i njihovi partneri. Shodno tome, kućni poslovi ne zavise više od ženskih ruku, već i od muških i jedanke raspodele obaveza.

"Znate, iako je došlo do toga da je većina žena danas na rukovodećim pozicijama, od njih se nekako prećutno očekuje da obavljaju kućne poslove kad se vrate kući. Često čujemo od muškaraca: 'Pa, dobro, htela si to', a to ne bi trebalo tako da bude", ističe psihološkinja Milena Milanović

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.