Rešena dilema: Da li je zdraviji puter ili margarin?

Pre nekoliko godina bila je aktuelna polemika šta je zdravije – puter ili margarin?

Subota, 22.10.2022.

11:12

Izvor: B92

Rešena dilema: Da li je zdraviji puter ili margarin?
Foto: VAVSTYLE/shutterstock

Podeli:

Margarin

Margarini na bazi biljnog ulja postali su popularni kada su lekari počeli da shvataju koliko su zasićene masti opasne po zdravlje.

Neki margarini imaju nezdrave trans masti, dok za druge postoje različite tvrdnje koje mogu da deluju prilično zbunjujuće na kupce. U međuvremenu, postojali su i oni koji su tvrdili da je puter "potpuno prirodan" izbor.

Šta kažu stručnjaci?

Američko udruženje za srce predlaže kupovinu namaza bez trans – masti umesto običnog putera ili margarina. Izaberite namaz sa najmanjom količinom zasićenih masti i nula trans masti. Proverite sastojke: ako piše da sadrži hidrogenizovana ulja, to znači da ima trans imasti, iako to možda ne piše na deklaraciji.

Puter


Običan puter se pravi od kravljeg mleka ili kajmaka koji se muti dok ne dostigne polučvrsto stanje. Po definiciji, sadrži najmanje 80 odsto mlečne masti po težini. Puter se pravi u slanim i neslanim varijantama, a jedna porcija putera sadrži 11 grama masti, dok je 7 odsto zasićena mast koja začepljuje arterije. Takođe, sadrži 30 miligrama holesterola, što je 10 odsto dnevne vrednosti za čoveka.

Svakako, najdravija opcija je da preskočite i puter i margarin. Stručnjaci preporučuju da koristite mononezasićene masti: maslinovo ulje ili biljno ulje. Koristite puter od avokada i orašastih plodova umesto putera koji stavljate na sendviče. Na taj način obezbeđujete unos masti, ali je to unos zdravih masti.

Koji god proizvod da odaberete, ograničite njegovu potrošnju. Ako vam je margarin potreban za spremanje kolača, savet je da nabavite onaj koji ne sadrži trans masti jer margarini koji je sadrže, osim što su utiču na začepljenje pora, nezdrav je za ceo ogranizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.