Ginekolozi otkrivaju 5 razloga zašto ne bismo smele da ignorišemo bolne ovulacije

U većini slučajeva ovulacijska nelagoda je kratka i bezopasna. Možda ćete primetiti jednostranu bol u stomaku nekoliko minuta ili čak nekoliko sati na dan kada sumnjate na ovulaciju, donosi Healthline. Ovulacija uključuje oticanje i zatim pucanje folikularne ciste kako bi se oslobodila jajna ćelija.

Utorak, 14.03.2023.

07:50

Izvor: index.hr

Ginekolozi otkrivaju 5 razloga zašto ne bismo smele da ignorišemo bolne ovulacije
Foto: NFstock/shutterstock

Podeli:

Nakon što se jajašca oslobode, jajovod se skuplja kako bi im pomogao da dođu do sperme koja čeka na oplodnju. Krv i druge tečnosti iz puknutog folikula takođe mogu da uđu u trbušnu šupljinu i karlicu tokom ovog procesa i izazovu određenu iritaciju, objašnjavaju ginekolozi.

Osećaj bolova tokom ovulacije može da varira od tupog bola do oštrih senzacija. Isto tako, bolovi mogu da budu popraćeni iscetkom, a ponekad čak i laganim krvarenjem. Međutim, ako bolovi postane prejaki ili traju predugo, potrebno je da se obratite ginekologu. Kako oni objašnjavaju, postoji nekoliko razloga zbog kojih bismo mogli da imamo bolnu ovulaciju, a nisu toliko bezopasni.

Oni uključuju:

  • cistu na jajniku ili više njih,
  • endometriozu,
  • infekciju,
  • polno prenosivu bolest,
  • izvanmateričnu trudnoću.


Upravo zbog sve češćih ginekoloških problema, lekari svakoj ženi preporučuju obavezni ginekološki pregled jednom godišnje, ali i češće ako postoji neki problem koji je potrebno lečiti ili simptomi koji ne izgledaju kao uobičajeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare