Roditeljstvo

Ženski mozak se drastično menja tokom trudnoće, pokazalo je novo istraživanje

Trudnoća izaziva velike, već poznate promene u ženskom telu, a nova studija pokazuje da mozak takođe prolazi kroz velike promene, neke prolazne, a neke dugotrajne.

19.09.2024.

13:28

Izvor: Hina

0
Ženski mozak se drastično menja tokom trudnoće, pokazalo je novo istraživanje
Branislav Nenin/Shutterstock

Podeli:

Naučnici su rekli da su prvi put primetili promene koje se odvijaju dok se ženski mozak reorganizuje kao odgovor na trudnoću, na osnovu skeniranja obavljenih 26 puta, počevši od tri nedelje pre začeća, kroz devet meseci trudnoće i zatim dve godine nakon porođaja.

Studija je dokumentovala široko rasprostranjeno smanjenje zapremine kortikalne sive materije, naboranog područja najudaljenijeg sloja mozga, kao i povećanje mikrostrukturnog integriteta bele materije smeštene dublje u mozgu. Obe promene poklopile su se s porastom nivoa hormona estradiola i progesterona.

"Šokantno je da 2024. nemamo informacija o tome šta se događa u mozgu tokom trudnoće"

Siva materija se sastoji od ćelijskih tela moždanih nervnih ćelija, dok se bela materija sastoji od snopova aksona, nervnih ćelija koje prenose signale u vezama na velike udaljenosti kroz mozak.

"Prilično je šokantno da u 2024. nemamo gotovo nikakvih informacija o tome šta se događa u mozgu tokom trudnoće. Ovaj rad otvara više pitanja nego što daje odgovora, a mi samo grebemo po površini tih pitanja", rekla je Elizabet Krastil, kognitivna neuronaučnica s Univerziteta u Kaliforniji, ujedno i subjekat ovog istraživanja.

Rekla je da tokom proučavanja nije bila svesna podataka koji pokazuju promene njenog mozga i da se nije osećala drugačije.

Naučnici su rekli da su od završetka studije primetili isti obrazac kod nekoliko drugih trudnica koje su bile podvrgnute skeniranju mozga u aktuelnoj istraživačkoj inicijativi pod nazivom Maternal Brain Project, a cilj im je da povećaju broj subjekata na stotine.

ViDI Studio/Shutterstock

"Nikad nismo svedočili metamorfozi mozga"

"Prethodne studije su napravile snimke mozga pre i posle trudnoće. Ali nikada nismo svedočili metamorfozi mozga", dodala je Emili Jakobs, neuronaučnica s Univerziteta u Kaliforniji.

Skeniranja su pokazala smanjenje u proseku oko 4 posto sive materije u otprilike 80 posto proučavanih regija mozga. Mali oporavak nakon porođaja nije vratio zapreminu na nivo pre trudnoće. Istraživači su rekli da nije jasno da li je gubitak sive materije loša stvar.

Takođe su pokazala povećanje od oko 10 posto mikrostrukturnog integriteta bele materije, mere zdravlja i kvaliteta veza između regija mozga, s vrhuncem krajem drugog i početkom trećeg tromesečja, zatim povratak na stanje pre trudnoće posle porođaja.

"Ovo pokazuje koliko je mozak prilagodljiv"

"Ova bi promena mogla ukazivati ​​na kalibriranje moždanih krugova, slično onome što se događa svim mladim odraslim osobama dok prolaze kroz pubertet. Neke promene koje smo primetili mogle bi takođe biti odgovor na visoke fiziološke zahteve trudnoće, pokazujući koliko mozak može biti prilagodljiv", rekla je Laura Prišet, postdoktorantkinja Univerziteta u Pensilvaniji i glavna autorka studije.

Istraživači se nadaju da će u budućnosti ispitati kako varijacije u tim promenama mogu pomoći u predviđanju fenomena kao što je postporođajna depresija i kako preeklampsija, ozbiljno stanje krvnog pritiska koje se može razviti tokom trudnoće, može uticati na mozak.