Budi bolja, budi bolje

Budi bolja, budi bolje se širi regionom; terapeutkinja iz Tuzle ima snažnu poruku za sve žene

Briga o mentalnom zdravlju nema granice, te nam je posebno drago što se naša akcija Budi bolja, budi bolje širi regionom. Pisala nam je psihoterapetkinja iz Bosne i podelila sa nama dragoceni savet koji se tiče samopoštovanje žene.

Četvrtak, 23.06.2022.

14:06

Izvor: superžena

Budi bolja, budi bolje se širi regionom; terapeutkinja iz Tuzle ima snažnu poruku za sve žene
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom Vahida Djedović iz Tuzle, nam je objasnila kakva je to žena koja ima samopoštovanje i koja se zauzima za sebe.

"Samopoštovanje se više odnosi na emocionalni deo, odnosno odnosi se na naše poznavanje ličnih emocija i, u odnosu s tim, na naše lične vrednosti.

Poštovati nekoga znači da na tu osobu možemo računati, a samopoštovanje je ako možemo da računamo sami na sebe. Samopoštovanje razvijamo tokom celog života, a ono se odnosi na znanje o sebi.

Danijela Gračanin: "Nisam imala podršku porodice"; "Srušila sam se u prisustvu petogodišnjeg deteta"

Zauzeti se za sebe, odnosno jasno postaviti granice u odnosma da to možemo, veština je koja spada u domen samopouzdanja.

"Sinoć smo se opet posvađali. Prigovarao je da sam ljubomorna i paranoidna. Rekao je i da sam glupa i da ne zna šta se desilo sa devojkom koju je oženio. Prezrivo me pogledao i dodao da je ona devojka bila puna samopoštovanja, a ova žena je tako jadna. Zalupio je vratima i otišao, kao i mnogo puta do sada. Dugo sam gledala u odraz ogledala koje je zatreperilo od njegovog treska. Ono što sam videla, nije mi se svidelo. Tada sam obećala da ću napraviti veliko čišćenje u sebi i na sebi i vratiti ono nešto što se zove Samopoštovanje. Pa, evo... Recite mi, savetujte me kako da napravim to čišćenje? Odakle da počnem? Recite mi kako izgleda i kako se ponaša žena koja ima samopoštovanje? Kako izražava svoje emocije, i one dobre i one loše? Da li je ljubomorna i ako jeste, kako pokazuje ljubomoru? Kaže li svom dragom da ga voli? Je li ljuta, tužna i ako jeste, kako sve to pokazuje ili to jednostavno zakopa negde i uzdignute glave krene dalje? Recite! Progovorite!".

Zorana Stakić: "Pala sam psihički i fizički"; "Rekli su mi da se oprostim od svega što sam radila"

Rekla bih da ovo piše žena koja je, prvenstveno, ljuta, a tek onda žena koja nema samopoštovanja. Ljuti ste na sebe, zato što ste se doveli u takvu situaciju, jer, koliko sam razumela, ova žena je imala ono nešto što se zove samopoštovanje, ali je udajom izgubila to nešto.

Ako je odgovor potvrdan na ova pitanja, onda je situacija vrlo složena i treba vam stručna pomoć.
Kao drugo, a da biste krenuli sa čišćenjem, zapitajte se šta se dogodilo s vama pa ste negde zapeli i postali nesrećni? Koliko ste vi svemu tome doprinijeli?

I, kao treće, da vidimo kako se ponaša žena koja ima samopoštovanje.

Samopoštovanje se definiše kao svest o samom sebi, odnosno svesnost o svojim vrednostima. Stoga je dobro u svakom periodu svog života imati neki cilj, jer put ka ostvarenju tog cilja uvek nas drži budnim i podseća koliko vredimo. To su naše unutrašnje vrednosti i nemaju puno veze sa spoljnim uspesima.

Pravo samopoštovanje imaju osobe koje su zadovoljne iznutra i koje su spremne da se suoče i prihvate čak i neuspeh kako bi sačuvale svoje vrednosti i svoj integritet.

Žena koja ima samopoštovanje, gurnuće od sebe svakog muškarca koji povređuje njena osećanja. Žena koja ima samopoštovanje, spremna je da oprosti, ali prvenstveno sebi, jer je ulagala svoje emocije u propalu investiciju.

Žena koja ima samopoštovanje ne potiskuje svoje emocije, ali i ne razbacuje se njima. Ona ih zna da kontroliše i ona zna da emocije treba da služe njoj, a ne ona njima. I ljuta je, da. I tužna, takođe. Ali i to su emocije i, žena koja ima samopoštovanje, zna da su joj one date kako bi lakše savladala neprijatne periode u svom životu i krenula dalje. Žena koja ima samopoštovanje nije ljubomorna. Ona zna da je ljubomora znak slabosti. Ali, ona, takođe može da prepozna ako neko želi namerno da je učini ljubomornom i ona zna da je to čin nepoštovanja prema njoj. Žena koja ima samopoštovanje otvoreno razgovara i jasno kaže ono što joj smeta, ali i traži ono što joj nedostaje. Ona se ne povlači pred problemima, nego ih nastoji da rešiti. Ona zna da je dobra komunikacija osnova za rešenje mnogih problema.

Bojana Nešić: "Činilo mi se da ću se onesvestiti"; "Pokušavala sam da razumem šta mi se dešava"

Žena koja ima samopoštovanje je sigurna, ona ne odmerava snage, jer snažna je dovoljno da zaštiti svoje vrednosti. Žena koja ima samopoštovanje uči i raste tokom čitavog svog života.

Ona zna da su ljubav, mir, dobročinstvo, strpljivost, dobrota, radost, samodisciplina... prave unutrašnje vrednosti i žena koja ima samopoštovanje uči i razvija ove osobine.

Ona otvoreno kaže "Volim te", ali isto tako kaže "To što govoriš me povređuje. Molim te da prestaneš".

Žena koja ima samopoštovanje ne poredi se s drugima, voli sebe i prihvata sebe takvom kakva baš jeste, jer baš takva, unikatna je u odnosu na osam milijardi ljudi, koliko je na planeti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare